iPhone X är en bästsäljande smartphone

0 Shares

iPhone X med enhörning animoji

IPhone X var bland de bästsäljande smartphonesna på stora marknader som Europa, Japan och USA i december, enligt en ny rapport från Kantar Worldpanel ComTech. Apples flaggskepp hjälpte iOS att få marknadsandelar på fem stora europeiska marknader.

Kantar Worldpanel ComTechs rapport kommer strax efter att Nikkei hävdade att iPhone X sålde svåra förväntningar. Nikkei baserade sin analys på leveranssiffror från Apples partners, vilket kanske inte korrekt återspeglar konsumenternas intresse för flaggskeppet.

“De fullständiga resultaten för årets sista kvartal visar att Apples beslut att släppa tre nya telefoner under en förskjuten period, inklusive den ultramoderna iPhone X, har varit ett bra. Med Apples befintliga release-struktur skulle förväntningarna alltid vara att flaggskeppsmodellen skulle vara den bästsäljande enheten på viktiga utvecklade marknader, men med premiumpriset på iPhone X har prisvärdheten i verkligheten spelat in. Med tanke på att iPhone X i december gjorde det till de tre bästa bästsäljande enheterna över alla nyckelregioner, särskilt i Kina i städer där det var den bästsäljande modellen, verkar prissättningsstrategin ha rättfärdigats, säger Kantar Worldpanel Comtechs globala direktör Dominic Sunnebo.

Kantar Worldpanel ComTech-rapporten har iOS med en marknadsandel på 24,8 procent på fem EU-marknader (Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Italien och Spanien) under det sista kvartalet 2017, vilket är en ökning med 0,7 procentenheter under samma period 2016 .

Android står under tiden på 74,2 procent marknadsandel, 1,1 procentenheter högre jämfört med året innan. Vinsterna kommer på Windows bekostnad, vilket är nere på 0,7 procent av smarttelefonmarknaden, från 2,6 procent året innan.

Saker och ting är annorlunda i USA där Android fick andel och nådde 55,3 procent av marknaden från 54,4 procent, och iOS förlorade andel och sjönk till 43,9 procent från 44,4 procent. Det behöver inte sägas att Windows också är nere, till 0,6 procent av marknaden från 0,8 procent.

Android dominerar också i Kina, där dess andel nu ligger på 71,2 procent. IOS fick dock allvarlig mark och steg till 28,6 procent från 18,5 procent. Android sjönk från 81,3 procent under Q4 2016. Windows har varit stadigt här, med en andel på 0,1 procent.

I Australien ökade Android något och steg till 53,1 procent från 52,9 procent av marknaden. Apples iOS steg också till 46 procent från 44,9 procent året innan. Windows är nere till 0,4 procent av marknaden från 1,9 procent.

Japan är en intressant marknad för Apple, eftersom det är bland de få där iPhone har nummer ett tack vare en andel på 55,2 procent. Det har stigit något, från 54,7 procent jämfört med året innan. Android har under tiden haft en stadig andel på 44,8 procent. Windows är nere på 0 från 0,2 procent.

Bildkredit: Anna Hoychuk / Shutterstock

0 Shares