Italien inleder utredning om Samsung och Apple för att sakta ner telefoner

0 Shares

Samsung Galaxy Note 8 och iPhone X

För bara ett par veckor sedan meddelade en fransk vakthund att de undersökte Apple om iPhones “planerade inkurans”. Nu tittar Italien också på både Apple och Samsung efter klagomål om att företagen avsiktligt saktar ner äldre telefonmodeller.

Apple har redan erkänt och försvarat det faktum att det saktar ner äldre iPhones och säger att det är gjort för att säkerställa bästa prestanda från åldrande batterier – senare säga att en kommande uppdatering kommer att göra avmattningen valfri. I Italien anklagas både Apple och Samsung för att minska telefonens prestanda för att “få konsumenter att köpa nya versioner.”

Se även:

Italiens antirust organ – Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato (AGCM) – säger att de två företagen har använt programuppdateringar för att sakta ner äldre telefoner i ett försök att uppmuntra kunder att spendera pengar på nya telefoner. Inte överraskande skulle sådan verksamhet strida mot konsumentkoder i Italien. Varken Apple eller Samsung har svarat på anklagelserna.

AGCM: s klagomål säger att de två telefontillverkarna är engagerade i:

… en allmän kommersiell policy som utnyttjar bristen på vissa komponenter för att begränsa prestandatiden för deras produkter och få kunder att köpa nya versioner.

Vakthunden säger att användarna inte varnades för att programuppdateringar kan orsaka att deras telefoner saktar ner och att de två företagen får böter i miljoner om de blir skyldiga.

Även om detta är första gången Samsung nämns i ett sådant klagomål om avbrott i handenheten, förutom den franska utredningen, är Apple föremål för flera stämningar i USA efter att ha erkänt att ha minskat iPhone-prestandan.

Bildkredit: Karlis Dambrans / Shutterstock

0 Shares