Jag är inte slav till Apple Watch längre

0 Shares

Apple Watch 2 rostfritt stål

Jag lider av fantomsmarturssyndrom – en sjukdom som förhoppningsvis kommer att försvinna med tiden. För nästan fyra veckor sedan lade jag Apple Watch 2 rostfritt stål åt sidan och ersatte den med det enkla men tilltalande ManchesterWatchWorks Iconik 3. Problem: Nästan varje förskjutning av klockan får mig att reflexivt vända på min handled och se ner; det finns falsk uppfattning om haptisk känsla. Apple har tränat mig bra, och jag är trött på att vara dess hund som gör trick. Väft. Väft. Morra.

Jag känner mig fri! Borta är de gnagande varningarna – och jag fick dem till ett minimum av godkända tjänster: Vissa för att bryta nyheter; e-post från ett halvt dussin personer; och textmeddelanden. Bland denna fortfarande verkande torrent irriterade aktivitetsappen med gratulationsmärken och uppmanar att ett av de fyra huvudsakliga träningsmålen (kalorier, motionstid, stativ och steg) – Apples atletiska livsstilsversion av de fyra matgrupperna – snart uppnått. Märkena är ungefär lika infantila som guldstjärnor som lärare ger förskolebarn och med liknande syfte: Att få mottagaren att må bra, oavsett om den förtjänar eller inte. Prestationsmärket för jorddagen vred min get. Allvarligt? Jag beställde Iconik 3 den kvällen.

Dessa nags är störande, distraherande, och jag kan inte låta bli att undra vilka nötskåp som aktiverar dem för Facebook, Instagram och andra löjliga tempel för narcissistisk tillbedjan. Om varningarna inte driver dig otrevlig måste du vara en patientkandidat för psykiatrisk sjukhus för att tillåta så många av dem. Är det inte tillräckligt med en smartphone – hehe, som kritiserar förälder eller partner? Min granns hund, som har problem med urinblåsan och är alldeles för ofta, kräver mindre uppmärksamhet än Apples gudomliga enhet som välsignats som följeslagare till Jesus-telefonen som släpptes under Steve Jobs andra ankomst. Beröm vara. Välsignad vara frukten. (Okej, någon har tittat för mycket på “The Handmaid’s Tale” på Hulu.)

Dåligt uppförande

Min Apple Watch-omvandling utvecklades långsamt under många månader. Jag har använt båda versionerna av klockan och tyckte att många av funktionerna – från telefonsamtal till träningshjälp – var till nytta. Men i början av 2017 nådde jag en daglig aktivitetsplatå: 3 mil avstånd steg; 12 stativ (hur dumt ett koncept är det); 30 minuters träning; 440 aktiva förbrända kalorier. Jag överträffade dem konsekvent alla varje dag, ofta rikligt, men fann mig själv – jag är skyldig, inte Apple – väntade till midnatt innan jag tog en ny snurr på inomhuscykeln eller gjorde push-ups före sängen så att ansträngningarna skulle räknas för den nya dagen . Jag höll också blygsamma mål, även när jag slog dem, för att hålla en obruten prestationsrekord. Skamligt beteende vet jag.

Smartwatchen kan ha hjälpt Apples VD Tim Cook att förlora 30 pund, men jag hade redan slagit tillbaka 50, genom att ändra diet och bli mer aktiv, innan jag spände fruktlogotypen till min handled. Som sagt, Apple Watch hjälpte mig att bättre förstå avstånd som gick runt i grannskapet och mängden aktivitet som brinner genom tillräckligt med kalorier som passar mina dagliga matvanor.

Jag vägde 13 Stone i juli 2013 när jag flyttade min diet till kött och grönsaker från kolhydrater (kan du säga pasta). Idag: 9 sten, eller cirka 56 kilo. Jag tappade ytterligare 10 pund under året som jag använde Activity-appen. Men med nya hälsosamma vanor är min vikt konstant, och till och med lite mindre, utan Apple Watch – inte att viktminskning någonsin var mitt främsta mål, bara en oväntad fördel med förändringar som startade för fyra somrar sedan.

Snabb avsked

Konstigt, överraskningen av Apple Watch beteendekonditionering. Jag började någon gång under den första dagen efter att jag omboxade enheten och kände en vag känsla av ensamhet och till och med mild depression – antagligen i avsaknad av de irriterande, men ego-lyftande, träningsprodukterna och målsatta märken. Saken var min ständiga följeslagare, förutom vid laddning eller när jag duschade. Kanske saknar vi de motbjudande, bullriga vännerna mest för den tystnad som deras avgång lämnar; även i glädjen att avsked.

Visst saknar jag inte att ladda smartklockan var 40: e timme. Sweet Jesus – er, sweet Jobs – hur klarar de narcissistiska sociala nätverkarna när så många ihållande varningar tappar Apple Watchs laddning snabbare? Eller, gasp, kanske använder de appar. Jag säger dig sant, Google gjorde varje Apple Watch-ägare vänlighet genom att ta bort den juice-sugande Maps-appen. Apple Maps är inte bättre; värre, om du går vilse med att använda den och batteriet tappas ur.

Men det stora beteendeproblemet, ihållande nästan en månad senare, stör mig fortfarande. Flera personer inom min krets av relationer har fått amputerade lemmar. De beskriver väldokumenterade fantomupplevelser, som en klåda som inte kan repas eftersom det inte finns något ben. Jag menar inte ett sekund att jämföra min smartwatch-psykos med deras trauma. Med det sagt ser jag fortfarande reflexivt mot min handled på minsta ryck som oh-så känns som en haptisk kittla. Men är det inte.

Den 17 maj lade jag ut Apple Watch till salu på Craigslist. Det finns inget intresse ännu, även om en Android Wear-älskande vän erbjöd sig att ta smartwatchen, om jag betala honom för det snarare än tvärtom. Nu finns det sann vänskap för dig, va?

Fotokredit: Joe Wilcox

0 Shares