Jag förklarar oberoende från Apple (och menar det den här gången)

0 Shares

För sex år sedan i dag skrev jag min personliga självständighetsförklaring från Apple, nästan en månad efter att jag lovade att bojkotta företagets produkter och tjänster – och det gjorde jag bara för att tyst stoppa sex månader senare. De säger att historien upprepas, va? Den 4 juli överger jag fruktlogoföretaget en gång till. Från Apple återvänder jag till Google och väljer den ena digitala livsstilen framför den andra – och inte för första gången, eftersom vissa kommentatorer snabbt kommer att argumentera.

Tidigare till nu: Under sommaren 2012 såg jag olika patentanfall från Apple mot Samsung och andra som konkurrens genom tvister, inte innovation. Att väga mitt beslut 2018 är en nyare och mer aggressiv attack mot Qualcomm, vars huvudkontor ligger i San Diego (min bosättningsstad). Medan Qualcomm-kund är Apple också en hård chipkonkurrent som försöker stärka marginalerna genom att betala mindre för patent – och genom att ogiltigförklara eller minska dem, destabilisera konkurrensen från Android-armén.

I januari 2013 avslutade jag bojkotten. Bland anledningarna: Hashtag #boycottapple trenderades regelbundet över sociala medier och för ofta tillräckligt associerat med mitt namn; Jag hade inte planerat att leda en sådan rörelse och tystade tyst. Men den här gången när jag går bort, kanske #boycottapple är rätt meme, med tanke på företagets börsvärde (för närvarande 894 miljarder dollar), branschdominans och kvävande innovation.

Går Apple Way

Under de senaste 27 månaderna har jag varit en ganska lojal Apple-användare. Som sagt, jag gav upp min Pixel-livsstil – vare sig Chromebook, smartphone eller surfplatta – något motvilligt: ​​av tre enkla skäl som inte är lika viktiga nu.

Låt oss lista dem:

Integritet. Apples långvariga tonhöjd: Skydda dig från dataskördare – Google är högt upp, följt av Facebook och illvilliga statliga institutioner.

Trohet. Vår enda dotter, som många andra årtusenden, går Apple Way. Hon är den mest kommunikativa när vi använder iPhones och Mac-datorer.

Verktyg. Appar jag behövde, som att spela in och producera en podcast, var inte tillgängliga för Android eller Chrome OS.

Jag övergav Googles livsstilsprodukter i mars 2016, efter att jag lyckligtvis började det året med Chromebook Pixel LS, Pixel C, Nexus 6P och Huawei Watch som mina primära enheter. I januari 2017 var jag beroende av 15,4-tums MacBook Pro med Touch Bar, iPhone 7 Plus, iPad Pro 9.7 och Apple Watch 2. Vid nyårsdagen i år fortsatte jag med samma bärbara dator men bytte de andra enheterna mot iPhone X , iPad Pro 10.5 och Apple Watch 3 LTE. Nu är de borta eller snart kommer det att vara.

Hade en Google Chromebook varit tillgänglig för försäljning för ett år sedan när jag testade Google Pixel XL, kanske övergången skulle ha kommit tidigare. Men det var det inte, och Pixelbook imponerade inte när det släpptes flera månader senare. Dessutom ägde min fru och jag var och en en ny glittrande iPhone X. Den mindre storleken, ansiktsigenkänning och gester tilltalade enormt.

Vem är din pappa?

Beslutet att byta inträffade inte bara. Liksom plötsligt blommande vår hade förändringar blivit spirande i många månader, eftersom de kalla vintervägarna i mitt sinne reagerade på vårdande värme och vatten. Sagt på ett annat sätt, och korrigera Apples grundare Steve Jobs grammatik, tror jag annorlunda.

Jag agerade när Googles fars dag köpte specialerbjudanden på Pixelbook och andra generationens Pixel-smartphones anlände till Apples utvecklarkonferens, som besviken över samma gamla “produkter utan syfte”, eller som jag bekände i september 2015: “Var en gång Steve Jobs fyllde nischer och skapade nya kategorier, VD Tim Cook och företaget skapar nya Apple-varor för vilka det finns lite eller inget behov alls ”.

Under tiden med Google: Assistent är smartare än någonsin; Star Trek-liknande datorer är ett ständigt växande verktyg; och framsteg med artificiell intelligens gör sök- och molntjänster mer meningsfulla, särskilt för mycket personliga aktiviteter – med hög fotografi bland dem. Eller så var det mitt intryck som tittade från vägarna.

Googles 250 $ pappadagsrabatt på Pixelbook på nybörjarnivå drog mig in – och något om beslutet och processen påminde mig om att köpa den ursprungliga iMac från CompUSA i december 1998. Efter att ha hämtat och hakat i flera dagar, letade jag efter professionella och dagliga användarrecensioner. och experimenterade med Pixelbook i butiken gick jag ut ur Best Buy med Core i5, 8 GB RAM, 128 GB SSD-modell den 7 juni 2018.

Plockar Pixel

Första intryck spelar roll, som peppy performance. Den fyrkärniga MacBook Pro kändes svagare än väntat; från dag ett. Helvete, samma vintage 13,3-tums Apple-bärbara dator som min fru använde hade mer dragkedja. Pixelbook känns snabbt, och som tidigare upplevt är tabbläsarmotivet betydligt effektivare. Mycket som jag gillade Apples Butterfly-tangentbord (ett tag) ger Google bättre fingrar-till-tangenter-upplevelse.

Fyra dagar senare beställde jag, från Google Store online, två smartphones: Pixel 2 för min fru och XL för mig. Hon ville ha liknande storlek som iPhone X, även om hon gav upp skärmfastigheter. Jag valde högre skärmupplösning samtidigt som jag motvilligt accepterade större enhet. Allt detta sagt, Androiderna snabbt nöjda.

Om transaktionen: Verizon hade en buy-one, get-one-kostnadsfri kampanj som ursprungligen överklagade men skulle kräva att en annan tjänstelinje aktiverades och, om jag inte missförstod, åtog mig 24 månaders betalningar. Däremot erbjöd Google Store mycket attraktiva inbytesvärden som skulle vara ungefär lika mycket som jag kunde sälja Apple-smartphones lokalt. Företaget skickade fraktlådor, accepterade enheterna för priset och krediterade mitt American Express-kort beloppet på cirka 24 timmar. Nu är det service! Något annat: Googles XL-kampanj inkluderade en gratis Home Mini och $ 150 Play Store-kredit.

Going Google

Fars dagskampanjer öppnade en dörr som jag redan hade tänkt komma in. Bland anledningarna:

Säkerhet. Google är djävulen jag känner – bryter mina data som betalning för gratis tjänster. Företaget är också den djävulen jag litar på för att bättre skydda enheter från intrång. Mellan integritet och säkerhet är det senare viktigt för mig idag.

Enkelhet. Apple 2018 känns för mycket som Microsoft för 20 år sedan. Plattformar och applikationer är alltför komplexa och användargränssnitten är föråldrade. Android och Chrome OS är båda förnuftigt utformade och effektivare att använda. Google Assistant är ljusår bortom Siri, som fortfarande suger.

Verktyg. De flesta av de uppgifter som är viktiga för mig kan utföras på antingen Google-plattformen, med mix-and-match-Android-appar på Chrome OS – som en enorm fördel.

Jag väntade på att Pixel-telefonerna skulle komma innan jag gjorde stora förändringar; under tiden beställde jag en annan Pixelbook. Beslutet var smärtsamt eftersom jag ville spendera och gjorde mer än nödvändigt. I stället för att få en $ 750-bärbar dator beställde jag den avancerade i7, 16 GB, 512 GB-modellen från B&H Photo. Motivering: Fotoredigering och fysisk storlek på RAW-filer i helskärm. Praktiskt sett känns de två Pixelbooks dock lika snabbt mottagliga för mig.

Hoppsan

Två överraskningar:

1. När jag städade min frus MacBook Pro, hittade jag att mitt i webbläsaren var ett öppet installationsfönster för MacKeeper, vilket jag anser vara skadlig programvara. Genom att titta på webbläsarhistoriken upptäckte jag att applikationen på något sätt laddades ner när hon besökte en CBS-nyhetsfilial för att läsa en berättelse om tvättbjörnen som skalade en skyskrapa i St. Paul, Minn. Timing kunde inte vara en tillfällighet, med säkerhet över -privacy är en främsta anledning till att byta plattform.

2. Två dagar tidigare, med pixlarna fortfarande på väg, uttryckte min fru frustration över att tangentbordets mellanslag nästan inte svarade. Det hade förekommit måttligt missförhållande direkt ur lådan, i november 2016. Men irritation hade förvandlats till värdelöshet. Återigen, sådan konstig tillfällighet, med henne om att byta bärbara datorer och Apple dagar tidigare med ett tangentbord reparationsprogram. Ja, jag skickar henne MBP för en fix innan jag säljer den.

Blickar framåt

Som jag uttryckte tidigare gav jag upp Googles livsstil för 27 månader sedan med viss motvilja. Förutom de ovan nämnda anledningarna, antog jag legitimt att Chromebook hade liten framtid bortom utbildningsmarknaden. Men företaget fortsätter att förbättra användarupplevelsen och utökad nytta av alla sina plattformar och tjänster genom iteration.

Ännu viktigare, Google får röst, medan Apple är besatt av beröring. Den första är framtida datorer, den andra är det förflutna. Under tiden bevarar fruktlogotypens produktstrategier status quo och de lukrativa intäktsströmmarna som upprätthåller den. Däremot bygger informationskonsten från sina befintliga styrkor och produkter och tjänster som i större utsträckning tilltalar fler människor. Den största tillgången för alla är den enorma datacache och dess artificiella intelligenta applikationer.

Under de kommande veckorna kommer jag att skriva om mina intryck med hjälp av Pixel-enheterna och processen att Apple reparerar tangentbordet. Men den här dagen är jag till stor del nöjd med beslutet. Ingen plattform är perfekt, och visst har jag några grepp för Google. Med detta sagt är användarupplevelsen så enkel och effektiv på Pixelbook jämfört med MacBook Pro, jag tycker att den senare blir allt mer missnöjd under övergången.

Förklaring är tyvärr en process för mitt oberoende. Våra iPhones är borta; Google tillhandahåller en adapter och app för migrering av data, vilket gjorde processen enkel. Min fru och jag har bytt till Google-post, foton och andra tjänster. Hennes grejer är synkroniserade och jag kommer att fabriksåterställa hennes MacBook Pro innan jag tar in den för tangentbordsreparation. Min innehållssituation är mer klibbig – karamellgodis på Apple – det tar lite längre tid. Men jag borde vara klar någon gång under nästa vecka. Jag är metodisk för att se till att ingenting av misstag blir kvar och så förlorat.

Det är fantastiskt att vara tillbaka, men det är ämnet bättre kvar för en uppföljningshistoria.

Fotokredit: Antonio Tajuelo

0 Shares