Kan vi avstå från ‘Apple är död’ meme – andra VD skulle förlora en lem att ha ett dåligt kvartal som detta

0 Shares

iPhone 6

Att lyssna på Apples finanspolitiska konferenssamtal under andra kvartalet 2016 igår var som att delta i en begravning – där lovtalet är för någon som du vet har gått till helvetet. Det finns inget sätt att sockerbelägga att de goda dagarna är över och en evighet av brinnande kött väntar. Jag skämtar inte. Dra över till iTunes och ladda ner omspelningen. Du kommer att känna den dystra reaperen tittar över din axel medan VD Tim Cook pratar lika glatt om Apples prestanda som en man som gav sista ord före galgen.

Och jag undrar Varför? Så vad Apple rapporterade sin första minskning av intäkterna på 13 år, eller att iPhone-försäljningen sjönk för första gången någonsin, eller att Q3-vägledningen är några miljarder mindre än Wall Street-konsensus? Det här frigginföretaget myntar fortfarande pengar, och det förändras inte när som helst snart. Intäkterna uppgick till 50,6 miljarder dollar – mer än Alphabet och Microsoft kombinerad, med 9,8 miljarder dollar till reserv. Apples nettoresultat på 10,5 miljarder dollar överstiger det för båda företagen. Åh, och iPhone genererade mer intäkter (32,86 miljarder dollar) än någon av konkurrenternas total rea. Apple avslutade kvartalet med en kontanthord på 232 miljarder dollar. Och vi får en vakning, inte en fest?

Problemet är inte resultaten utan berättelsen – och Mr Cooks misslyckande med att kontrollera det. Apple är, som det länge har varit, ett uppfattningsföretag. Vad människor uppfattar för att vara sanna betyder mer än vad som är. När ditt företag säljer ambitioner till människor som är villiga att betala mer för att få det, är uppfattningen allt. Aktier behövde inte sjunka 8,5 procent i efterhandshandeln. Analytiker, investerare, journalister, sociala mediedelare och webbtrollar borde inte ha kommit bort och tänkt att sågtåget är över. De behöver lite gammaldags ledarskapsinspiration.

De vill tro. Det finns magi bakom Apple-märket och god vilja med det. Fruktlogoföretaget personifierar den amerikanska drömmen. Grundare Steve Jobs företagsliv är den klassiska inlösenberättelsen, och amerikanerna älskar en bra. Det är magin bakom Apple. Myten och mannen – och hans efterträdare.

Tim Cook är ett logistiskt geni, som aldrig fick tillräckligt med kredit för Apples trassel till rikedomssuccé när Jobs levde. Den dåvarande COO-mästaren hanterade distribution och tillverkning på ett mästerligt sätt, och det är en roll som han var avsedd under post-Jobs-eran när Apple behöver en verkställande direktör som fokuserar mer på kundkvarhållning än galna innovationer.

Bland anledningarna till att den finanspolitiska vägledningen för tredje kvartalet är låg: Apple finjusterar maskinen genom att beskära kanalinventeringen med 2 miljarder dollar. Med växelkurserna galna höga och vissa regionala ekonomier drar sig tillbaka, agerar Cook försiktigt och ansvarsfullt. Handlingen har mycket mer att göra med global ekonomi än att sakta ner smarttelefonförsäljningen. Men från tonen i gårdagens konferenssamtal skulle du tro att han huggade av en arm för att rädda kroppen från gangren.

Några värre sätt: den fruktansvärda fauxen som gjordes under analytikerens frågor och svar. Jag behöver stygn för att häpnadsväckande tugga min tunga hörande Cook säger: “När det gäller tror jag att smarttelefonmarknaden är mogen, jag tror att marknaden, som ni vet, för närvarande inte växer”. Växer inte? Frak mig, säg inte det!

Han korrigerade snubblet något genom att tillägga: “Men min åsikt om det är att det är ett överhäng av den makroekonomiska miljön på många olika platser i världen – och vi är väldigt optimistiska att också detta kommer att passera och att marknaden och särskilt oss kommer att växa igen “.

Väx igen? Hej, herr Cook, var är uppfattningshanteringen? Apple hade ett stort kvartal! Försäljningen slutade inte. Med vilken åtgärd gjorde de verkligen långsam? Man kan säga att de gjorde jämfört med Apples eget kvartal för ett år sedan, när släppandet av större iPhones släppte lös uppdämd efterfrågan. Mätt mot resten av marknaden hade Apple fenomenala tre månader. Väx igen? Tillväxten slutade aldrig.

Tim Cook spenderade tid på att identifiera de tre typerna av iPhone-kunder som Apple bedriver och hur företaget kommer att få dem. Men förklaringen var klinisk, som en kranskärare som dikterade obduktionsresultat för den killen som dog och gick till helvetet – den ovannämnda killen sörjde i elände. Jag kände inte Cooks övertygelse, och han inspirerade inte heller till att Good Ship Apple bara hade träffat lite hackigt vatten och när svällarna passerar ligger en annan tropisk destination framför.

Om Apple inte kontrollerar berättelsen, väcka förtroende, kommer passagerare och besättning att överge fartyget. Perception är allt, och den nya berättelsen är redan den här: Good Ship Apple har gått på grund och sjunker. Lögner!

Många andra VDar skulle förlora en lem att ha ett dåligt kvartal som Apples. Mer än 50 miljarder dollar i försäljning och över 10 miljarder dollar? Snälla, ge mig ett sådant problem. De strävar efter att vara så lyckliga, och det ordet är det som saknas. Strävan. Du ser det i Apple-reklam, som “Dillan’s Voice” eller “Onions” -annonser. Kanske Tim Cook borde titta på några av sitt företags egna marknadsföringsmaterial innan hans nästa sändningsintervju – och han behöver mycket lufttid för att naturligtvis korrigera gårdagens intjäningsfiasko .

Mr. Cook, var geni bakom kulisserna genom att navigera i förrädiska makroekonomiska vatten och reservera den kliniska, matematiska analysen för besättningen. Alla andra vill må bra om Apples framgångar i nuet (fartygets resa) och de som säkert är framtida (framtida anlöpshamnar) och hur produkter, plattformar och tjänster kommer att göra alla våra liv bättre. Fira de levande, inte de upplevda döda, Sir.

Har jag blandat tillräckligt med metaforer för att göra poängen?

Fotokredit: Attila Fodemesi / Shutterstock.com

0 Shares