Kaspersky rapporterar Apple till antimonopolmyndigheter om hanteringen av sina appar

0 Shares

Kaspersky-logotyp

Säkerhetsföretaget Kaspersky har rapporterat Apple till Rysslands federala antimonopoltjänst. Klagomålet kommer efter att Apple avvisade Kaspersky Safe Kids-appen för föräldrakontroll från App Store och sade att implementeringen av två “väsentliga” funktioner stred mot butikens policy.

Kaspersky blev förvånad över borttagningen av appen eftersom den hade satt lyckligt i App Store i ungefär tre år. Företaget anser att Apple har tvingat appen ut ur butiken eftersom iOS 12 introducerade sin egen Screen Time-föräldrakontroll – något som Kaspersky ser som ett begränsande och monopolistiskt beteende.

Se även:

Apple gjorde problem med Kaspersky Safe Kids användning av konfigurationsprofiler och sa att det stred mot punkt 2.5.1 i App Store-riktlinjerna. För att uppfylla riktlinjerna säger Kaspersky att det måste ta bort appkontrollen och Safari-webbläsarfunktionen som den beskriver som nödvändig för appen.

I ett blogginlägg om problemet säger Kaspersky:

Den första tillåter föräldrar att ange vilka appar barn inte kan köra baserat på App Store åldersbegränsningar. Den andra gör det möjligt att dölja alla webbläsare på enheten, så barn kan bara öppna webbsidor i Kaspersky Safe Kids inbyggda säkra webbläsare, vilket skyddar dem från osäkert innehåll.

Så genom att ta bort dessa två funktioner från Kaspersky Safe Kids för iOS sviker vi massivt föräldrar som förväntar sig att deras barn säkert kommer att kunna använda iPhones och iPads som har vår app installerad. Vi anser att det är viktigt att alla våra kunder, oavsett om de är unga eller gamla, är helt säkra och får exakt vad de förväntar sig.

Så vad handlar det om att rapportera Apple till FSA? Kaspersky säger att Apples inställning till sin app förändrades efter att de introducerade de nya föräldrakontrollalternativen i iOS 12. Företaget klagar: “Apple verkar använda sin position som plattformsägare och övervakare av den enda kanalen för att leverera appar till plattformens användare att diktera villkor och hindra andra utvecklare från att fungera på lika villkor med det. Som ett resultat av de nya reglerna kan utvecklare av föräldrakontrollappar förlora en del av sina användare och uppleva ekonomisk påverkan. Det viktigaste är dock att det är användarna som drabbas när de missar några kritiska säkerhetsfunktioner. Marknaden för appar för föräldrakontroll går mot ett monopol och följaktligen stagnation. “

Spelar djävulens advokat, säger Kaspersky:

Man kan argumentera för att App Store ägs av Apple själv, så varför skulle företaget inte ringa bilderna? Problemet är att Apple inte tillåter användning av andra programvarumarknader för iOS, så det kontrollerar effektivt den enda kanalen för att leverera appar från utvecklare till användare.

Kaspersky kunde inte engagera Apple i förhandlingar och ansåg att det inte hade något annat alternativ än att gå till myndigheterna. Företaget påpekar att det inte är ensamt om att känna sig muskulös ur marknaden av Apple, och framhäver Spotify och AdGuard som andra offer för iPhone-tillverkaren.

Kaspersky avslutar sitt blogginlägg och säger:

Vi är […] övertygad om att vi har rätt och att vårt initiativ kommer att gynna marknaden i stort. Vi hoppas verkligen att Apple kommer att erbjuda konkurrenskraftiga villkor till tredjepartsutvecklare, så att det kan fortsätta sitt vinnande förhållande till företaget och utvecklingen av framsteg.

0 Shares