Kick Microsoft Windows 10 till trottoaren – byt till Ubuntu-baserad Linux Lite 5.2 idag!

0 Shares

Många teknologpundits har teoretiserat och diskuterat möjligheten att Windows så småningom blir ett Linux-baserat operativsystem. De citerar det faktum att Microsoft har blivit mindre beroende av Windows för intäkter, vilket gör det dumt att ägna så många resurser åt det. För att inte nämna, har Microsoft verkligen cozied upp till både Linux och öppen källkod community nuförtiden.

Tror jag att Microsoft kommer att göra detta steg en dag? Vem vet. För många år sedan skulle jag säga att det var galen, men 2020 kör företagets flaggskeppsmobil enhet – Surface Duo – den Linux-baserade Android. För närvarande förblir Linux-baserade Windows rena gissningar. Med det sagt tror jag att vi alla kan komma överens om en sak – Linux är framtiden för stationär dator, med Chrome OS som leder havsförändringen.

Om du vill vara före kurvan och lära dig att använda Linux nu, föreslår jag att du sparkar Windows 10 till trottoarkanten så snart som möjligt. Du kan sedan hoppa på Linux-tåget innan du blir kvar i dammet med alla andra åldrande Windows-användare. Det finns många bra Linux-baserade operativsystem att välja mellan, till exempel Ubuntu, Mint och Pop! _OS.

Om du är helt ny på Linux efter att ha tillbringat hela din datortid på Windows, skulle jag starkt föreslå den Ubuntu-baserade Linux Lite. Idag släpps version 5.2 av det operativsystemet officiellt och det ser ut som en vinnare. Som vanligt är den utformad för att vara bekant för livslånga Windows-användare, vilket gör övergången till Linux ännu enklare. För att inte nämna, det är väldigt lätt så det borde fungera bra på äldre hårdvara.

Operativsystemet är baserat på Ubuntu 20.04.1 och använder Linux-kärna 5.4.0-52, men andra kärnor finns också, allt från 3.13 till 5.9. Denna nya version av Linux Lite kommer också med några utmärkta programvarupaket, till exempel Firefox 82, Thunderbird 68.10.0, LibreOffice 6.4.6.2, VLC 3.0.9.2 och GIMP 2.10.18.

Den senaste versionen av Linux Lite är också full av viktiga förändringar, allt från estetik till funktionalitet. Till exempel finns det nio nya bakgrundsbilder att välja mellan, men även stavningskontroll har lagts till i LibreOffice för amerikanska användare. Utvecklarna har äntligen tagit bort Adobe Flash också. Eftersom vi befinner oss i pandemin kan både Zoom- och Microsoft Team nu laddas ner och installeras direkt från programvarubiblioteket.

Om du är redo att ge Linux Lite 5.2 ett steg kan du ladda ner en ISO här nu. Innan du installerar det rekommenderas det dock att du läser hela utgivningsmeddelandet. Ska du byta från Windows till Linux Lite omedelbart? Antagligen inte. Istället bör du prova Linux Lite 5.2 ett tag innan du åtar dig helt. Endast du kan bestämma om och när du ska sparka Microsoft Windows 10 till trottoaren.

Bildkredit: James Steidl / Shutterstock

0 Shares