Kinas säkerhetsgranskningar riktar sig mot utländska tekniska produkter

0 Shares

Tillgång till Gmail är blockerad i Kina

Den kinesiska regeringen granskar tyst utländska teknikprodukter som säljs i landet, har New York Times rapporterat.

Enligt rapporten kallas chefer från företag som Apple in av en Cyberspace Administration of China-kommitté för att personligen förklara saker som kryptering och datalagring.

Det finns flera anledningar till varför den kinesiska regeringen skulle göra något sådant. Först och främst för att se om produkterna är säkra och användarna inte spioneras på. Andra länder gör det också, men enligt rapporten – inte för bred konsumentelektronik.

En annan anledning till sådan praxis kan vara att utvinna kunskapen.

Det finns också idén att (av) blockera produkter i utbyte mot marknadstillträde. Den kinesiska regeringen kontrollerar fortfarande marknaden (åtminstone i viss utsträckning), och med kunskapen om enheterna som säljs där kan den ha ett större monopol.

Den kinesiska regeringen har i princip förnekat allt.

“Kinesiska tjänstemän har inte formellt avslöjat att de genomför granskningarna”, skriver New York Times och tillägger att de inte heller har “avslöjat kontrollernas karaktär”.

Den kinesiska regeringen har varit ganska nöjd med att placera hinder i vägen för utländska teknikföretag som ett sätt att stödja sina egna produkter. YouTube, Twitter och Facebook, bland andra tjänster, är ofta förbjudna, eller tillgång till dessa tjänster blir begränsad.

Kinesiska tillsynsmyndigheter har också stängt av iBooks och iTunes-filmer.

“Under president Xi Jinping har Kina vidtagit åtgärder för att hålla koll på teknik från amerikanska företag och minska nationens beroende av den”, tillägger New York Times.

Publicerad under licens från ITProPortal.com, en publikation för Net Communities Ltd. Alla rättigheter förbehållna.

Fotokredit: ArtisticPhoto / Shutterstock

0 Shares