Kommande iPhone kan få Qi trådlös laddning när Apple ansluter sig till WPC

0 Shares

Trådlös iPhone-laddning

En av de saker som iPhone saknas jämfört med några av dess främsta Android-konkurrenter är stöd för trådlös laddning. Även om detta kanske inte låter som en stor utelämning, förväntar sig många konsumenter idag – särskilt köpare i detta segment – att en modern smartphone har denna teknik. Och det ser ut som att Apple äntligen kan erbjuda det.

I det som bara kan betraktas som ett stort första steg mot en iPhone med trådlöst laddningsstöd har Apple anslutit sig till Wireless Power Consortium (WPC), den grupp som ansvarar för att marknadsföra Qi-standarden som är vanligt i enheter som erbjuder trådlös laddning – som Samsung Galaxy S7.

Även om detta inte bör ses som en garanti för att nästa iPhone kommer att erbjuda trådlöst laddningsstöd, ger Apples nya status som WPC-medlem trovärdighet till rykten som hävdar detta. Men faktum är att det fortfarande är för tidigt att berätta vad företagets avsikter är och hur detta kommer att påverka iPhone-linjen.

Med tanke på iPhone kan Apple lägga till trådlöst laddningsstöd antingen direkt till sina nya smartphones eller via ett tillbehör, som ett batterifodral. Det tidigare tillvägagångssättet är vettigt för framtida iPhones, medan det senare kan användas på både befintliga och nya mönster.

En av de främsta anledningarna till att Apple inte redan har lagt till trådlöst laddningsstöd till sin iPhone-linje är begränsningen i design som ett sådant drag skulle innebära, eftersom det drastiskt begränsar användningen av metall. Samsung valde till exempel ett glas tillbaka för att erbjuda det på linjerna Galaxy S6 och Galaxy S7.

Med tanke på hur mycket Apple gillar metall nuförtiden kan du se varför det inte rusade för att omfamna trådlös laddning i iPhone-linjen – den absolut största producenten. Samtidigt blir det intressant att se hur Apple kommer att implementera denna teknik med tanke på ovanstående.

I praktiken är det mest meningsfullt att erbjuda stöd för trådlös laddning via ett tillbehör, både ekonomiskt och ur designperspektiv. Tillbehör innebär mer intäkter och att inte ha de interna enheterna som krävs för trådlös laddning inuti iPhone kan ge företaget mer andrum för de mönster det kan använda i framtiden.

Apple gjorde inget formellt tillkännagivande, men 9to5Mac säger att listan över WPC-medlemmar inte inkluderade iPhone-tillverkaren förra veckan, så det här är en mycket ny utveckling. Om det ändras kan du förvänta dig en uppdatering med ytterligare detaljer – om det kommer någon, det vill säga.

Som 9to5Mac antecknar är det inte heller en garanti för att iPhone kommer att spela bra med befintliga Qi-laddare. Apple Watch använder till exempel en annan form av den här trådlösa standarden som bara är kompatibel med den Apple-levererade laddaren. NFC-chipet i iPhone är en liknande affär, eftersom det inte är tänkt att användas med något annat än Apple Pay.

Personligen skulle jag inte bli förvånad över att se Apple följa en liknande väg när vi implementerar trådlöst laddningsstöd i iPhone, men i slutändan måste vi bara vänta och se vad som händer.

Fotokredit: Wisanu Boonrawd / Shutterstock

0 Shares