Kommer ihåg Apple Store klockan 15 och förundras över dess förändringar

0 Shares

Steve Jobs Apple Store Tysons

För femton år sedan idag öppnade den första Apple Store i Tysons Corner Center i McLean, Va. Jag var där och täckte evenemanget för CNET News. Fyra dagar tidigare informerade då VD Steve Jobs journalister — bloggare, bwahaha, Nej– tvärs över vägen i Tysons Galleria i högre skala. De flesta av oss tyckte att hans plan var typ av nötter, liksom analytiker, och nyhetsberättelser återspeglade känslan. Lågkonjunkturen grep landet och konkurrenten Gateway var i färd med att stänga av mer än 400 butiker. Timing var galenskap.

Men företag som tar stora risker under ekonomiska nedgångar kommer sannolikt att dra nytta av det senare. Detaljhandeln skulle vara Apples tredje promenad över snöret under 2001. De andra: iTunes (januari); OS X (mars); iPod (oktober). Jag har sagt tidigare att dessa fyra är grunden för alla företagets framgångar som följde, inklusive iPhone. Men för 15 år sedan, som kämpade mot Wintels duopol med mindre än 2 procent global PC-marknadsandel, gick Jobs figurativt i en lina över Grand Canyon med original Macintoshes i varje arm.

Riskabla affärer

Apples grundare satte upp ett ambitiöst mål att uppnå 5 procent global PC-marknadsandel genom att sälja en digital livsstil runt Mac och stödja programvara som ett nav. Han försökte också marknadsföra fruktlogotypmärket på platser med mycket trafik. När Apple Store till exempel öppnade hade Tysons Corner Center i genomsnitt cirka 57 000 kunder om dagen – eller mer än 21 miljoner kunder per år. Han ville också ta kontroll över försäljningsprocessen, som ofta förlorades i datorbutiker, där Windows-datorer regerade.

Ett decennium och ett halvt senare är Apples PC-marknadsandel 7,4 procent över hela världen och 13 procent i USA, rankad fjärde i båda regionerna, enligt IDC. Inte för att prestationen är mycket viktig. Framgång med att sälja iPhone förmörkar Mac och står för majoriteten av Apples intäkter. 65 procent under andra kvartalet 2016.

Apple Stores utseende var unikt och ganska distinkt 2001, särskilt för en butik som säljer datorer. Stilen imiteras allmänt idag. Så här beskrev jag Tysons-butiken för 15 år sedan idag: “Butiken har trägolv, högt i tak, starka ljus och rena linjer – liknar den trendiga klädhandlare Gap. Likheten är inte förvånande, med tanke på Mickey Drexler, VD för Gap, är medlem i Apples styrelse “. San Francisco-baserade Fisher Development, som också byggde Gap-butiker, byggde de första Apple-butikerna. ”Att bidra till butikens rena utseende är bristen på nätverkskablar som ansluter datorer till Internet, eftersom Apple har införlivat AirPort trådlöst nätverk för att länka Mac-datorer och andra produkter till nätet”.

Det höga taket och det stora utrymmet – 4500 kvadratfot – fick Apple Store nr 1 att känna sig mer öppen och mindre rörig än andra datorbutiker för sin tid och många även nu (förutom kopior som Microsoft Store). Butikens design förr och nu överensstämmer med Apples generellt diskreta synsätt på design. Till och med de mer grandiosa butikerna med glasväggar är underskattade, lika mycket nu som Tysons var för 15 år sedan.

De enda ljusa färgerna finns på marknadsföringsmaterial som placeras i hela butiken, inklusive information iPads placerade tillsammans med Apples märkesredskap. Annars är de smakfulla butikerna ganska skarpa, så att shopparnas ögon riktas antingen mot de färgglada marknadsföringsaffischer och skyltar eller till produkterna som säljs. Låga bord drar shopparnas ögon mot produkterna. Varor placerade i ögonhöjd skapar faktiskt distraktion – det finns för mycket annat att se. Apple använde lågbordskonceptet bra i Tysons-butiken och förbättrade det i följande redesigner.

Tim Cook, Steve Jobs och Fred Anderson
Tim Cook, Steve Jobs och Fred Anderson

Upprepning och utvidgning av Jobs tidigare uttalade mål, Apple Store handlade om fem saker:

1. Exponera fler människor för Apples varumärke och produkter.

2. Inbjuda nya användare till Apple-upplevelsen – Apple-communityn.

3. Tillhandahålla en plats där Apple kan visa fördelarna med Mac-livsstilen.

4. Genom Genius Bar ger kunderna en plats att komma till för teknisk assistans.

5. Honing Apple tillverkning och distribution, som senare skulle gynna produkter som iPod och iPad.

Fyra fjärdedelar

Butikens design speglade dessa fem mål och layouten organiserades i fyra distinkta kvadranter. Det första kvartalet, Home och Pro, presenterade Mac-datorer för företag – Power Mac, Power Mac G4 Cube och PowerBook G4 – och iBook och iMac för hemmet.

musik, Barn, Filmoch Foton gjorde de närmaste två kvartalen, vad Apple kallade Lösningar, där tots kunde spela spel på iMac, kunde shoppare använda digicams för att ta bilder och göra filmer, eller människor kunde skapa musik-CD-skivor. “Du kan skapa en film i filmavsnittet”, sa Jobs under press briefing den 15 maj 2001, eller “bränna en CD direkt i butiken” för att ta hem. Sådan aktivitet var helt enkelt okänd någonstans i datorhandeln vid den tiden – gör den, bränn den och ta den att gå. Relaterat sa Jobs att kunder skulle uppmuntras att ta sig tid att använda Mac-datorer för att göra dessa aktiviteter. Cirka 18 månader tidigare började Apples VD att presentera Macintosh som det tidigare nämnda “digitala navet” för att skapa innehåll. Att låta människor spela i butikerna hjälpte till att introducera Windows-användare till Mac-livsstilen. Naturligtvis är Apple-butiker så upptagna idag att det är svårt att spela på det här sättet.

Nere i butikens mitt var Software Alley, där Apple också visade sex modeller vardera av digitala kameror, digitala videokameror, MP3-spelare och handdatorer. Någon som kommer ihåg handdatorer från Palm eller Rio-musikspelare? Apple sålde dem en gång. Software Alley är länge en relik från det förflutna. Apple har förflyttat programvara till sidoväggarna – vad lite det finns. Mac App Store i OS X erbjuder renare, snabbare distribution.

Ser ner på programvarugränden till den stora skärmen
Software Alley

Det sista kvartalet, på baksidan av affären, var konstigt tema Etc. Det är här Apple placerade större kringutrustning, till exempel skrivare och skannrar, ett stort galleri med 10-fots videoskärm (för programvara och videodemonstrationer) och Geni bar. Långt borta: Den röda telefonen – eller “hotline”. Jobb sa att om Genius inte kunde svara på den tekniska frågan, kunde han eller hon ringa för hjälp. Det var en söt marknadsföringsgimmick ersatt av webbsökning. För femton år sedan gick folk fram till Genius-baren, satt på en pall och bad om hjälp. Idag måste de boka tid först.

Fem kvartal

På denna dag som ser tillbaka, möter förflutna nutid. Apple tillkännagav öppnandet av en ny flaggskeppsbutik på Union Square, San Francisco, Be there 10 am. lokal tid, 21 maj för den stora öppningen, om du är lokal. Butiken anpassar en femkvadrantsdesign som undviker och utökar öppenhetskoncept med förnyat syfte som bättre återspeglar Apple under årtiondet 2010. Skalan befaller rikedom och betydelse – världens mest värdefulla företag baserat på börsvärde snarare än 2001, när man tigger om att smulor faller av Microsoft Windows-plattan.

Liksom den första Apple Store handlar framtidens flaggskepp om att bygga gemenskap och varumärkeslojalitet – känslan av att tillhöra en specifik digital livsstil. Tänk på den offentliga marknaden eller rådhuset som underliggande designkoncept.

Fyrtiotvå fots glasdörrar (det är inget stavfel) ger kunderna privilegium inom det som bäst kan beskrivas som en katedral för datorer. Hedningar, vänligen gå in och dyrka från frukten av äppelträdet.

Det första kvartalet är Avenyn, eller vad företaget kallar en “boulevard” av “interaktiva temafönster” som visar sin märkta hårdvara, programvara och tjänster. För femton år sedan, när de uppmuntrade människor att bränna CD-skivor och göra filmer, bemannade Apple butiker med specialister för att hjälpa kunderna. De är tillbaka i massor längs The Avenue – som företaget kallar Kreativa proffs.

Andra kvartalet är Genius Grove. Här planterar Apple tekniker som kunderna kan vattna och se växa. Okej, jag skämtar, för kvadranten är så anmärkningsvärd och otroligt för sin inredning. I stället för att sitta vid en bar, som i det ursprungliga Genius-konceptet, samlas kunder runt och under träd som får hjälp från Apple-tekniker. Träd!

Enligt det ursprungliga butikskonceptet var Genius gud (förutom när man behövde använda den röda telefonen) och såg ner på avföringskunderna. Nu är teknikerna mer ögonhöjd med de människor de hjälper (vilket kan sägas i företagets andra butiker om överflödstabellen).

Forumet och Torget utgör tredje och fjärde kvartalet; den senare kommer bara att inkluderas i utvalda Apple Stores, och Union Square är en av dem. Båda områdena är de viktigaste samlingsplatserna där företaget försöker bygga gemenskap runt varumärket och individers kreativa aktiviteter, visa upp talang (med förhoppningsvis att använda sina produkter) och ge ett utrymme där människor med liknande intressen kan mötas.

Forumets signaturmärke är en (hosta, hosta) 6K-videovägg som främjar “Today at Apple”, vilka program är lärorika eller roliga (Game Night!). Plaza: s avgörande egenskap är öppenhet – 24 timmar om dygnet, för allmänheten, med gratis WiFi och akustisk underhållning (vissa dagar).

Det sista kvartalet är Styrelserummet, där entreprenörer, utvecklare, ensamägare eller andra små och medelstora företagare eller personal kan samlas för specialiserade tjänster, inklusive utbildning.

Förr och nu

De organisatoriska designkoncepten och deras underliggande mål mellan den första Apple Store och öppningen på Union Square på lördag är inte så olika. Rulla upp och titta på de fem målen igen. De gäller till stor del fortfarande.

Vad som är annorlunda nu är timing. År 2001 försökte Apple hålla en nära, rabiat lojal fanbas nöjd och från sitt samhälle utöka sitt antal. Kundnöjdhet och kvarhållande var spakarna som drog nya användarförvärv.

Femton år senare befaller Apple ett globalt varumärke med mer än 1 miljard iOS-enheter som aktivt används dagligen. Kundnöjdhet och upprätthållande betyder ännu mer, särskilt när innovationstakten saktar ner och konkurrensen från Android-armén ökar. Det nya Apple Store-konceptet handlar om att skapa ett gemensamt område – öppet för människor att samlas och för dem med gemensamma intressen att träffas.

Riskerna är inte lika stora som 2001. Skrapa det – riskerna är det annorlunda. För ett och ett halvt decennium sedan hade Apple allt att vinna. 2016, sittande ovanpå den tekniska pyramiden, har företaget allt att förlora. Eller att behålla. Vi får se vilka kanske vid 20-årsjubileet. va?

Fotokrediter: Joe Wilcox

0 Shares