Krypteringsfokuserat Apple File System (APFS) som ersätter HFS + på macOS, iOS, tvOS, watchOS

0 Shares

Filsystem

Apple var ganska högljudd på WWDC idag när det gäller sina operativsystem och tjänster. Uppriktigt sagt blev jag bortblåst över alla sätt som företaget vill förbättra sina kunders liv, men vissa människor var tydligen överväldigade. Nåväl, du kan inte behaga alla, antar jag.

Av någon anledning var Apple ganska tyst om en enorm förändring – det ersätter HFS + -filsystemet. Baserat på den mer än 30 år gamla HFS är det tydligen dags att gå vidare. Vad heter det kommande filsystemet? Det fantasifullt “Apple File System”. Det krypteringsfärdiga filsystemet kommer att användas på macOS, iOS, tvOS och watchOS.

“HFS + och dess föregångare HFS är mer än 30 år gamla. Dessa filsystem utvecklades i en era av disketter och snurrande hårddiskar, där filstorlekar beräknades i kilobyte eller megabyte. Idag lagrar solid state-enheter miljontals filer, redogöra för gigabyte eller terabyte data. Det läggs nu också större vikt vid att hålla känslig information säker och skyddad från nyfikna ögon. Ett nytt filsystem behövs för att möta de nuvarande behoven hos Apple-produkter och stödja ny teknik i årtionden framöver “, säger Apple.

Företaget delar också, “säkerhet och integritet är grundläggande i utformningen av Apple File System. På OS X har Full Disk Encryption funnits sedan OS X 10.7 Lion. På iOS, en version av dataskydd som krypterar varje fil individuellt med dess egen nyckel har funnits sedan iOS 4, som beskrivs i iOS Security Guide. APFS kombinerar båda dessa funktioner i en enhetlig modell som krypterar filsystemets metadata. APFS stöder kryptering naturligt. Du kan välja en av följande krypteringsmodeller för varje volym i en behållare: ingen kryptering, kryptering med en nyckel eller kryptering med flera nycklar med nycklar per fil för fildata och en separat nyckel för känsliga metadata. APFS-kryptering använder AES-XTS eller AES-CBC, beroende på hårdvara. kryptering säkerställer integriteten hos användardata även när dess fysiska säkerhet äventyras “.

I världen efter Snowden är integritet och säkerhet avgörande. Apples mobila enheter och i mindre utsträckning dess bärbara och stationära datorer är redan notoriskt säkra; APFS borde göra dem ännu mer. Förhoppningsvis kommer det ytterligare att stoppa eller sakta ner motiverade tunghänt statliga myndigheter som är helvete för att hacka medborgarnas telefoner.

Om du är utvecklare och oroar dig för att detta nya filsystem påverkar dig, kom inte i panik. Medan en förhandsgranskning kommer att finnas tillgänglig i år för macOS 10.12, kommer den inte att lanseras officiellt förrän någon tid under 2017. Med andra ord har du tid.

Är du upphetsad över det nya Apple File System? Berätta för mig i kommentarerna.

Fotokredit: iQoncept / Shutterstock

0 Shares