Läckt memo visar att Apple hotar läckare med brott

0 Shares

Apple tappade i vatten

Ett läckt Apple-memo avslöjar att företaget förra året identifierade 29 läckare inom sina led, varav 12 arresterades. Notatet varnar för att anställda som läcker företagsinformation har “allt att förlora”.

Det är uppenbarligen en underbar ironi att läcka ett memo om läckage, men det ger också en inblick i hur seriöst Apple tar saken. Företaget är notoriskt hemlighetsfullt om sina kommande produkter och är villiga att göra stora ansträngningar för att säkerställa att information inte tar sig ut tidigt (även om – i en andra dos läcker ironi – FCC just har “läckt ut” bilder av en som ännu inte släppt guld iPhone X).

Se även:

Apple ger en stark varning till sina anställda och säger helt enkelt “människor som läcker – oavsett om de är Apple-anställda, entreprenörer eller leverantörer – fastnar” innan de lägger till “och de fastnar snabbare än någonsin”.

Notatet avslöjar också hur Apple har granskat och sparkat anställda på grund av läckor, och det varnar sina arbetare mot att bli vän med “press, analytiker och bloggare” på sociala medier.

Hela texten i det läckta memot – delat av Bloomberg – visas nedan:

Förra månaden fångade och sparkade Apple den anställd som var ansvarig för att läcka ut detaljer från ett internt, konfidentiellt möte om Apples färdplan för programvara. Hundratals programvarutekniker var närvarande och tusentals fler inom organisationen fick information om sitt arbete. En person förrådde deras förtroende.

Den anställde som läckte mötet till en reporter berättade senare för Apple-utredarna att han gjorde det för att han trodde att han inte skulle upptäckas. Men människor som läcker – oavsett om det är Apple-anställda, entreprenörer eller leverantörer – fastnar och de fastnar snabbare än någonsin.

I många fall planerar inte läckare att läcka. I stället riktas människor som arbetar för Apple ofta av pressar, analytiker och bloggare som blir vän med dem på professionella och sociala nätverk som LinkedIn, Twitter och Facebook och börjar lura efter information. Även om det kan verka smickrande att bli kontaktad, är det viktigt att komma ihåg att du spelas. Framgången för dessa utomstående mäts genom att få Apples hemligheter från dig och göra dem offentliga. En scoop om en icke-släppt Apple-produkt kan generera massiv trafik för en publikation och ekonomiskt gynna bloggaren eller reportern som bröt den. Men Apple-medarbetaren som läcker har allt att förlora.

Effekten av en läcka går långt utöver de människor som arbetar med ett projekt.

Läckande Apples arbete undergräver alla på Apple och de år de har investerat i att skapa Apple-produkter. “Tusentals människor arbetar outtröttligt i flera månader för att leverera varje större programutgåva”, säger UIKit-ledare Josh Shaffer, vars teamarbete var en del av iOS 11-läckan förra hösten. “Att se det läcka är förödande för oss alla.”

Effekten av en läcka går längre än människorna som arbetar med ett visst projekt – det känns i hela företaget. Läckt information om en ny produkt kan påverka försäljningen av den aktuella modellen negativt; ge konkurrerande företag mer tid att börja på ett konkurrenskraftigt svar; och leda till färre försäljningar av den nya produkten när den anländer. “Vi vill ha chansen att berätta för våra kunder varför produkten är fantastisk, och inte ha gjort det dåligt av någon annan”, säger Greg Joswiak från Product Marketing.

Investeringar från Apple har haft en enorm inverkan på företagets förmåga att identifiera och fånga läckare. Strax före septemberens speciella evenemang läckte en anställd en länk till guldmästaren i iOS 11 till pressen och trodde återigen att han inte skulle fångas. Det osläppta operativsystemet detaljerade programvara och hårdvara som snart kommer att tillkännages, inklusive iPhone X. Inom några dagar identifierades läckaren genom en intern utredning och avskedades. Global Securitys digitala kriminalteknik hjälpte också till att fånga flera anställda som matade konfidentiella detaljer om nya produkter inklusive iPhone X, iPad Pro och AirPods till en bloggare på 9to5Mac.

Förra året fick Apple 29 läckare.

Högtalare i försörjningskedjan fastnar också. Global Security har arbetat hand i hand med leverantörer för att förhindra stöld av Apples immateriella egendom samt för att identifiera individer som försöker överskrida deras tillgång. De har också samarbetat med leverantörer för att identifiera sårbarheter – både fysiska och tekniska – och se till att deras säkerhetsnivåer uppfyller eller överträffar Apples förväntningar. Dessa program har nästan eliminerat stöld av prototyper och produkter från fabriker, fångat läckare och hindrat många andra från att läcka i första hand.

Högtalare tappar inte bara sina jobb på Apple. I vissa fall står de inför fängelsestraff och massiva böter för nätverksintrång och stöld av affärshemligheter som båda klassificeras som federala brott. År 2017 fångade Apple 29 läckare. 12 av dem arresterades. Bland dessa var Apple-anställda, entreprenörer och några partners i Apples leveranskedja. Dessa människor tappar inte bara sina jobb, de kan också stöta på extrema svårigheter att hitta arbete någon annanstans. “De potentiella kriminella konsekvenserna av läckage är verkliga”, säger Tom Moyer från Global Security, “och det kan bli en del av din personliga och professionella identitet för alltid.”

Även om de har allvarliga konsekvenser är läckor helt undvikbara. De är resultatet av ett beslut av någon som kanske inte har beaktat effekten av deras handlingar. “Alla kommer till Apple för att göra det bästa i sina liv – arbete som betyder något och bidrar till vad alla 135 000 människor i detta företag gör tillsammans”, säger Joswiak. “Det bästa sättet att hedra dessa bidrag är att inte läcka.”

Bildkredit: Evgenyrychko / Shutterstock

0 Shares