Låt mig berätta om Apple Fiscal Q1 2017

0 Shares

viskar hemlighet

Måttet på Apples finanspolitiska första kvartal 2017 är inte rekordintäkter (78,35 miljarder dollar) utan jämförelse med större konkurrenter: Mer än tre gånger Google (26,06 miljarder dollar) eller Microsoft (24,1 miljarder dollar). Amazon tillkännager imorgon, Groundhog Day. Kommer återförsäljarens VD Jeff Bezos att se sin skugga? 3x-multiplikatorn gäller nästan nettoresultatet: 17,89 miljarder dollar, mot 6,64 miljarder dollar respektive 5,2 miljarder dollar för de två rivalerna. Tittat annorlunda jämfört med Apples samma kvartal under räkenskapsåret 2010, sju år senare, överstiger vinsten de totala intäkterna (15,68 miljarder dollar). Det är en häpnadsväckande jämförelse.

Resultaten trotsar skickliga prognoser, inklusive mina, om allvar som drar företaget tillbaka till jorden. iPhone, som den huvudsakliga inkomstkällan, kan bara hålla sig uppe så länge innan den saktar ner förlusten av smarttelefonförsäljningen. Som sagt, kredit där det beror: VD Tim Cook är, som jag har hävdat tidigare, ett logistik- och tillverkningsgeni. Han är en strateg, men inte en innovationsledare som föregångaren Steve Jobs. Cook hanterar mästerligt sitt arv, men han eller Apple-observatörer borde gå vilse i kvartalets glöd: iPhone förblir välsignad.

IPhone Crop

Under kvartalet, som slutade den 31 december 2016, stod iPhone för 69 procent av alla Apples intäkter – en chockerande andel, delvis för att den är uppåt efter flera kvartals nedgång. För ett år sedan: 68 procent. Tre månader tidigare: 61,5 procent. Poängen: Beroende på en enda produkt. Som sagt, vilken fjärdedel för arbetshästen. Enligt Strategy Analytics hävdade Apple topplaceringen från Samsung och levererade smartphones globalt: 78,3 miljoner enheter mot 77,5 miljoner. Men bakom den framgången finns det misslyckande: Samsung led av Galaxy Note 7-återkallelsen. Om inte de brinnande batterierna kanske den koreanska tillverkaren har behållit sin topplacering och iPhone kanske inte har gjort det också – naturligtvis vet vi aldrig någonsin. Framtida kvartal kommer att berätta den viktigare historien.

“Om du tittar på det absoluta antalet uppgraderare var det det högsta som vi har sett under några kvartal”, skröt Cook under gårdagens konferenssamtal. “Om du tittar på switchernumret är det det högsta som vi har sett någon kvartal”. Han borde verkligen tacka Samsung för olyckan.

Den kvartalsvisa ökningen maskerar trender på kort och lång sikt. Samsung gjorde fortfarande enkelt Apple för hela kalendern 2016—309,4 miljoner enheter till 215,4 miljoner, enligt Strategy Analytics. Under tiden minskade iPhone-försändelser från 2015: 231,5 miljoner (dess rival föll också, från 319,7 miljoner). Båda företagen gav upp marknadsandelar till kinesiska tillverkare Huawei och OPPO Electronics för kvartalet och året (se diagram för mer). Dessa två och andra från Kina expanderar hemma och till närliggande tillväxtmarknader där Apple hoppas kunna öka försäljningen. Alla ögon skiftar från världens största smarttelefonmarknad till Indien, som förväntas hämta andraplatsen från USA någon gång i år.

Strategy Analytics Q4 2016 Smartphones

Frågan: Hur kommer Cook att skörda Apples iPhone-skörd? Förspel till det svaret är en viktig jämförelse: Strategist kontra innovatör. Cupertino, Kalifornien, är mest känt under Jobs för störande innovation mot etablerade konkurrenter. Ofta tog han också risker som stör Apple – något jag hävdar är nödvändigt för framtida expansion. Men det finns också starka argument för att lyckas med en sak, eller till och med flera, och vårda den. Tänk på hur mycket företaget har vuxit sedan Cook tog över strategiskt ledarskap, redan före sin föregångares död. Apples intäkter och den globala försäljningsställets expansion är nästan för höga för meningsfull jämförelse. Det är sant att Apple återuppfann smarttelefonen och fångade marknadsomvandlingen från funktionstelefoner. Skillnaden är att strategen drar nytta av en investering kontra innovatören som ser fram emot nästa sak, och i processen försämrar potentiell avkastning innan en produkt eller kategori mognar. Kocken i köket gör den godare festen.

Låt mig omformulera. Apples verkställande direktör är en optimistisk strateg. Där många experter (mea culpa) ser smartphonemättnad, uppfattar Cook återstående möjligheter. “Jag tror att smarttelefonen fortfarande är i början av spelet”, sa han till finansanalytiker igår. “Varje år blir det viktigare för människors liv, och det finns fler saker folk gör med det … Jag kunde ha pratat om hälsa. Jag kunde ha pratat mer om CarPlay. Användningen av det i företaget växer betydligt – och så när jag tittar på alla dessa saker, användningen går upp, apputvecklare fortfarande förnyar, har vi några spännande saker på gång, jag känner mig riktigt, riktigt bra med det “.

Bland de utmaningar som ligger framför oss:

Expansion till Indien och andra framväxande marknader Långsam försäljning av smarttelefoner i etablerade geografiska kinesiska konkurrenter pressar in i grannländerna Molntjänsttillväxt kopplad till iOS- och macOS-enheter

Tjänster

Den sistnämnda punkten förtjänar att ringa, på grund av den uppmärksamhet som Apple gav under gårdagens inkomster samt bloggare och nyheter media fåtölj punditry. Intäkterna för tjänster, som inkluderar Apple Music, Apps, iCloud och iTunes, ökade med 18 procent jämfört med året innan till 7,172 miljarder dollar, eller 9 procent av de totala intäkterna. Det jämförs med 7,9 procent ett år tidigare eller 13,5 procent de föregående tre månaderna, när kategorin översteg Mac. Trots allt buller om segmentets betydelse är dess totala bidrag mindre än kvartalet jämfört med kvartalet, men det kan öka om intäkterna under andra kvartalet förblir relativt konstanta jämfört med lägre försäljning i hela företaget. Mycket beror på “150 miljoner betalade kundabonnemang” som Cook berättade för finansanalytiker om igår.

Avgörande för iPhone-ekosystemet och att behålla enhetskunder är App Store, “som slog rekord genom tiderna under semesterkvartalet, inklusive inköp av 3 miljarder dollar bara i december, vilket gör det till App Store enda bästa månad någonsin”, säger Cook.

Mer allmänt, enligt min erfarenhet är Apples molntjänster äntligen bäst i klass, särskilt på flera enheter (t.ex. Apple TV, Apple Watch, iPad, iPhone och MacBook Pro). Jag föredrar dem framför Googles. Siri suger fortfarande, men särskilt synkronisering mellan enhetsplattformar underlättar smärtan med den något, ah, döva digitala assistenten.

Tjänster och förhållande till enheter kretsar tillbaka till där denna analys startade: Måttet på Apples kvartal är prestanda mot stora konkurrenter, som jag ser främst som Amazon, Google och Microsoft. Alla tre säljer större digitala livsstilar, med molntjänster som antingen ankare eller nav staplade vertikalt med: butiker som säljer appar, e-böcker, spel, musik, filmer, TV-program och annat digitalt innehåll; produktivitetsverktyg som e-post och kontorsapplikationer; lagring och synkroniseringstjänster. Apples huvudsakliga verksamhet är att sälja tekniska saker, medan Googles är mer immateriella; Microsofts programvara som en tjänst; och Amazon är en blandning av de två, tillsammans med, för enheter, e-bokläsare och surfplattor.

Endast Google konkurrerar verkligen med Apple på smarttelefonmarknaden, men mindre från enheter och mer från mobilplattformen Android, supporttjänster och butiker och utvecklingsverktyg.

Apples framgång som mått mot sig själv eller konkurrenter beror mycket på hur effektivt tjänsteintäkterna expanderar från iPhone-kundbasen. Betrakta Microsoft som fallstudie. Företaget fick en gång 80 procent av intäkterna från programvara. Under kalender fjärde kvartalet 2016 kom 28,6 procent från segmentet Intelligent Cloud, som innehåller många men inte alls alla som passar in i de traditionella servicekategorierna. Kunderna är inte snabba att överge investeringar som gjorts i applikationer, som Microsoft utvidgade till sin expansion av tjänster. Apples krok är appar som uppmuntrar iPhone-ägare att stanna kvar vid plattformen och uppgradera, snarare än att kasta bort sina investeringar.

Apple Q1 2017

Vid siffrorna

För det första kvartalet 2017 rapporterade Apple återigen att intäkterna uppgick till 78,35 miljarder dollar, en ökning med 3,3 procent från 75,87 miljarder dollar ett år tidigare, och översteg vägledningen på 76 miljarder till 78 miljarder dollar tre månader tidigare. Nettoresultatet minskade dock från år 18,36 miljarder till 17,89 miljarder dollar. Resultat per aktie: 3,38 dollar, en ökning från 3,28 dollar under det första kvartalet 2016. Wall Street-konsensus: 3,22 dollar per aktie.

Rynka: Kvartalet fungerade till 14 veckor, snarare än 13, vilket ger Apple en jämförande boost över hela linjen. Som grundare av Stock Traders Daily, Thomas H. Kee Jr., för rättvisare jämförelse skulle iPhone-tillverkaren “ha behövt rapportera en vinst per aktie på cirka 3,53 dollar, högre än dess rapporterade vinst på 3,38 dollar per aktie, för att ta hänsyn till den extra veckan av affärer … Likaså skulle intäkterna behöva ha uppgått till cirka 81 miljarder dollar “. Observation: Även med den extra veckan minskade nettovinsten.

Ytterligare försäljningstid gynnades också av iPhone genom att analytikernas uppskattningar tillförde minst 5 miljoner enheter. Skillnaden: fjärde raka kvartalet av nedgångar jämfört med den rapporterade vändningen och återgången till tillväxt.

Ser vi framåt: Apple förväntar sig 51,5 miljarder dollar till 53,5 dollar intäkter för det andra kvartalet och en bruttomarginal på 38 procent till 39 procent.

Återgå till det första kvartalet var bruttomarginalen 38,5 procent och internationell försäljning svarade för 64 procent av intäkterna. Icke desto mindre är Amerika fortfarande den enskilt viktigaste regionen, svarar för 40,8 procent av intäkterna och växer 9 procent jämfört med året innan. Däremot tumlade Kina med 12 procent.

Wall Street svarade positivt på resultatet. Idag stängde Apple-aktierna till $ 128,75, en ökning med 6,1 procent. När jag lägger upp är de uppe så lite i efterhandshandeln.

Fotokredit: ollyy / Shutterstock

0 Shares