Linux kan köras på Apple M1-chips på bara några månader

0 Shares

M1 MacBook Pro

Apples senaste M1-baserade utbud av bärbara datorer och stationära datorer har imponerat många med den imponerande hastighetsförstärkningen jämfört med Intel-chips. Medan många macOS-fans har ivrigt väntat på att deras favoritappar ska överföras, har andra väntat på Linux.

Och med lanseringen av version 5.13 av Linux-kärnan borde detta bli verklighet. Utvecklarnas hårda arbete innebär att Linux-stöd kan komma till M1 Apple-enheter så snart som i juni i år.

Support kommer initialt, förståeligt nog, att vara något rudimentärt. Men det kommer åtminstone att vara officiellt och – förhoppningsvis – ganska mer tillförlitligt än kullerstenshackar. Medan det tidiga stadiet av stöd kommer att innebära att inte allt kommer att fungera som alla kanske hoppas, kommer det att fungera som en viktig utgångspunkt att bygga ut från.

Som Phoronix påpekar:

Denna första Apple M1 Linux-port får UART, avbrott, SMP och DeviceTree-bitar på plats för att erbjuda grundläggande funktionalitet. Det finns också en SimpleFB-baserad rambuffert men att få fungera 3D / videoacceleration kommer uppenbarligen att vara en skrämmande utmaning.

Förutom andra delar av Apple M1-plattformsstödet som fortfarande måste behandlas, kommer det sannolikt att ta lite tid att få Apple M1s grafik helt att fungera under Linux för daglig användning … Titta bara på den långa uppfostringen av Raspberry Pi / Broadcom-grafikdrivrutinen med öppen källkod och det är där det finns dokumentation och kommersiell aktivitet inblandad. Freedreno reverse engineering för Qualcomm Adreno-grafik var en flerårig insats innan den blev ganska livskraftig och på samma sätt var Panfrost-ansträngningen för Arm Mali också ett ganska företag och i deras fall först nu började arbeta med Vulkan-support. Det kommer att bli förvånande om detta kalenderår till och med lyckas få ett påskyndat skrivbord som fungerar tillräckligt bra och pålitligt för grundläggande daglig användning på M1.

En Git pull med titeln Apple M1 SoC-plattformsuppdrag för 5.13 avslöjar lite mer om det arbete som görs och i vilken riktning saker går.

Bildkredit: Mr.Mikla / Shutterstock

0 Shares