“Logga in med Apple” balanserar integritet och bekvämlighet på ett snyggt sätt

0 Shares

Logga in med Apple

På WWDC igår gjorde Apple många tillkännagivanden och en av de mer intressanta var företagets nya alternativ till sociala inloggningsknappar. Ändlösa appar och webbplats låter dig logga in med ditt Facebook-, Twitter- eller Google-konto för bekvämlighets skull, men det kostar privatlivet – det är just därför Apple kom med “Logga in med Apple”.

Grundidén är densamma som befintliga alternativ för social inloggning – det är ett snabbt och enkelt sätt att logga in på olika tjänster utan att behöva skapa ett dedikerat konto. Skillnaden är att “Logga in med Apple” skyddar din integritet och undviker spårning av den nuvarande skörden av alternativ.

Se även:

Sekretess är verkligen det stora försäljningsargumentet här, och det är något som Apple nyligen visat ökat intresse för. Du kanske har vant dig med att skapa speciella e-postadresser som endast kan användas för att registrera dig för nya appar och tjänster – det är ett bra sätt att undvika skräppost och oroa dig för att dela en adress som lätt kan kopplas till dig.

I grund och botten är detta vad “Logga in med Apple” gör för dig och skapar en unik och slumpmässig e-postadress för dig som en del av registreringsprocessen. Alla e-postmeddelanden som måste skickas till dig – nya kontobekräftelser och liknande – kan vidarebefordras till din riktiga e-postadress, men utvecklaren av appen eller tjänsten du använder får aldrig se den här adressen och e-postadresserna kan inaktiveras när som helst.

Apple säger att det erbjuder “snabb, enkel inloggning utan spårning” och förklarar:

Istället för att använda ett socialt konto eller fylla i formulär, verifiera e-postadresser eller välja lösenord kan kunder helt enkelt använda sitt Apple-ID för att autentisera och Apple skyddar användarnas integritet genom att ge utvecklare ett unikt slumpmässigt ID. Även i fall där utvecklare väljer att be om ett namn och en e-postadress har användarna möjlighet att hålla sin e-postadress privat och dela en unik slumpmässig e-postadress istället. Inloggning med Apple gör det enkelt för användare att autentisera med Face ID eller Touch ID och har tvåfaktorautentisering inbyggd för ett extra säkerhetslager. Apple använder inte Logga in med Apple för att profilera användare eller deras aktivitet i appar.

Vad som återstår att se är hur populärt det nya alternativet visar sig hos utvecklare och användare. Kan det verkligen leda människor från att logga in med sociala mediekonton?

0 Shares