Lyxsmartphones är en fruktansvärd idé och Vertus problem bekräftar det

0 Shares

smartphone hand

När jag drömmer om att vara rik är det en sak som jag aldrig föreställer mig att köpa är en lyxig smartphone. Det är helt enkelt inte meningsfullt att spendera tiotusentals dollar på en enhet som realistiskt sett inte är bättre än en iPhone eller Galaxy S flaggskepp. Jag har inte genomfört en vetenskaplig studie för att stödja detta, men jag misstänker att människor som faktiskt är rika instämmer.

En lyxartikel, åtminstone ur mitt perspektiv, måste klara tidens test. Det måste vara lika attraktivt idag som det var igår. En Rolex Submariner från 10 år sedan ser inte ned på nu eller uppfattas som värre jämfört med den senaste modellen. Men en telefon, det är annorlunda. Det blir faktiskt mindre tilltalande när tiden går, eftersom dess kärnfunktionalitet blir mindre och mindre attraktiv för ägaren när nya generationer slår på marknaden.

Om du tittar på en lyxtelefon från ett decennium sedan är det en relikvie jämfört med en iPhone 7 eller Galaxy S8. Om det inte är tillverkat av guld eller annat dyrt material är inget som det har bättre än vad som finns tillgängligt nu. Kameratekniken var då skit, processorerna var långsamma som sniglar, operativsystemet … ja … det var värre än den första iOS eller Android. Behöver jag fortsätta?

Och eftersom folk vill använda en telefon som en telefon, skulle ingen med sitt rätta sinne vilja köpa den lyxtelefonen som släpptes för tio år sedan på second hand-marknaden. Återförsäljningsvärdet är obefintligt, för, låt oss inse det, alla och deras hund skulle skratta åt någon som köpte en. Även den billigaste smarttelefonen på marknaden idag skulle vara bättre.

Anledningen till att jag skriver detta beror på att en rapport från The Telegraph som säger att lyxtillverkaren Vertu är i trubbel inte kan överraska någon som vet en sak eller två om smartphones. En hög prislapp kan inte göra en vara attraktiv, även om den är förpackad i ett lyxigt skal.

Det som Qualcomm gör tillgängligt för företag som Samsung eller vad Apple kan bygga för sig själv är det mest som ett företag som Vertu kan förvänta sig att använda i sina lyxsmartphones. Du kan inte köpa en bättre kamera eller en bättre processor, det kommer att vara lika bra som de kommande generationerna, för den typen av exklusivitet tilltalar inte kiselproducenterna. Ingen vill ha sin senaste och bästa teknik tillgänglig i enheter som bara en handfull köpare har råd med. Det är helt enkelt inte värt det.

Och eftersom det Vertu kan erbjuda inte är bättre än vad Samsung och Apple kan leverera betyder det att det inte har någon kant över sina “mindre” rivaler. När någon spenderar den typen av pengar på vad som är märkt som en lyxartikel vill de ha den känslan, de vill att den ska kännas speciell. Och de kan bara inte få det med en smartphone.

Om Vertu vill överleva på smarttelefonmarknaden måste det inse det. Det skulle inte vara det första nischföretaget som biter i dammet eftersom det inte förstod marknaden.

Fotokredit: igorstevanovic / Shutterstock

0 Shares