macOS 10.15 Catalina är den mest spännande versionen av Apples operativsystem på flera år

0 Shares

Så här är affären. macOS är ett riktigt bra operativsystem, men det har blivit lite gammalt de senaste åren. Det är inte nödvändigtvis en dålig sak – bristen på spänning beror till stor del på mognaden hos macOS. Men det berodde också på att Apple inte ägde lika mycket uppmärksamhet åt skrivbordets operativsystem. Och hej, jag förstår det, iOS är företagets bröd och smör. Med detta sagt är Mac-användare ett grymt passionerat gäng, så Apple gjorde ett stort misstag genom att försumma dem – särskilt eftersom iPhone-försäljningen saktar ner.

Tack och lov har Apple äntligen fått meddelandet från sina lojala kunder, och det har börjat fokusera på Mac igen. Tangentbordet på sina bärbara datorer är fortfarande ett problem, men iMac och även Mac mini är nu moderna och väl mottagna. Tidigare idag på WWDC presenterade Apple till och med den kommande nydesignade Mac Pro, och det är en friggin ‘bedövning! Det är precis vad professionella Mac-användare har velat i åratal.

LÄS OCH: IPhone-tillverkaren protesterar för mycket? Apple lanserar ny webbplats för att vaxa lyrisk om App Store inför kritik

WWDC är en utvecklarkonferens, så hårdvara är inte stjärnan i showen. Programvara är konferensens sanna fokus, och Apple gjorde några stora meddelanden. En, iPad kommer nu att ha sin egen gaffelversion av iOS som heter iPadOS. För det andra kommer iOS 13 för iPhone och iPod touch, och den kommer officiellt att ha ett mörkt läge för hela systemet. Den tredje nyheten är mycket mer spännande – macOS 10.15! Den kommande versionen av Apples traditionella stationära operativsystem kommer att kallas “Catalina” och den är laddad med spännande funktioner.

Som förväntat dödas iTunes till förmån för tre enskilda appar – Apple Music, Podcasts och TV. Det är vettigt, eftersom iTunes blev en uppsvälld röra – en relik från förr när människor köpte och lagrade musik lokalt. Det här steget visar hur utbredd streamingmusik har blivit. Det är något som många Mac-användare, inklusive din verkligen, har krävt.

Säkerhet kommer att vara ett stort fokus för macOS 10.15, som Apple förklarar nedan.

Med macOS Catalina kontrollerar Gatekeeper nu alla appar för kända säkerhetsproblem, medan nya dataskydd kräver att alla appar får tillstånd innan de får åtkomst till användardokument. Godkänn med Apple Watch låter användare godkänna många säkerhetsanvisningar genom att helt enkelt trycka på sidoknappen på deras Apple Watch. Nu stöder alla Mac-datorer med T2 Security Chip Activation Lock för att göra dem mindre attraktiva för tjuvar. Och med den nya Find My-appen kan platsen för en förlorad eller stulen Mac säkert och anonymt vidarebefordras till sin ägare av andra Apple-enheter, även när den är offline.

Den mest spännande nyheten är dock att iPad-appar från tredje part kommer till Mac! Ja, utvecklare kan skapa en app för iPad och även få den att fungera på macOS. Detta kommer att öka den tillgängliga programvaran på Mac kraftigt, samtidigt som utvecklarnas liv blir enklare. Dessutom kommer den nya “Sidecar” -funktionen att tillåta alla iPad som kör iOS 13 eller högre att fungera som en sekundär skärm för Mac. Om den surfplattan har stöd för Apple Pencil kan den också bli en ritningsenhet för Mac.

Med tanke på dessa förändringar förklarar Craig Federighi, Apples Senior Vice President för Software Engineering, “Med macOS Catalina tar vi nya nya appar till Mac, från och med nya fristående versioner av Apple Music, Apple Podcasts och Apple TV-appen. Användare kommer att uppskatta hur de kan utöka sin arbetsyta med Sidecar, vilket möjliggör nya sätt att interagera med Mac-appar med iPad och Apple Pencil. Och med nya utvecklartekniker kommer användarna att se fler fantastiska tredjepartsappar komma till Mac i höst. “

Den mest uppmuntrande aspekten av macOS Catalina är Voice Control – en funktion som hjälper vissa datoranvändare med funktionsnedsättning att bättre interagera med Mac.

Apple tror att tekniken är mest kraftfull när den ger alla möjligheter. Med macOS Catalina introducerar Apple ny hjälpteknik som hjälper alla användare att få ut mesta möjliga av sin Mac. Röststyrning är en transformativ teknik som gör det möjligt för användare som inte kan använda traditionella inmatningsenheter att styra sin Mac helt med sin röst med hjälp av Siri-taligenkänningsteknik på enheten, vilket också säkerställer att personlig information hålls privat. Nya etiketter och nät gör det möjligt för användare att interagera med praktiskt taget alla appar med omfattande navigeringsverktyg, med ljudbehandling på enheten. Röststyrning är nu också tillgänglig på iOS och iPadOS, så användare kan styra sin enhet helt med sin röst, även gester som att knacka, svepa och rulla.

Apple delar ytterligare förändringar nedan.

Foton har en vacker ny surfupplevelse som intelligent visar användarens bästa bilder.

Safari har en uppdaterad startsida som använder Siri-förslag för att lyfta ofta besökta webbplatser, bokmärken, iCloud-flikar, val av läslista och länkar som skickas i meddelanden.

Post i macOS Catalina lägger till möjligheten att blockera e-post från en viss avsändare, stänga av en alltför aktiv tråd och avsluta prenumerationen på kommersiella e-postlistor.

Anteckningar har nu en helt ny Gallerivy, kraftfullare sökverktyg och ytterligare samarbetsalternativ.
Påminnelser har redesignats med ett helt nytt användargränssnitt som gör det lättare att skapa, organisera och spåra påminnelser.

Redo att prova macOS 10.15 Catalina? Du kan ladda ner det idag … om du är utvecklare. Som vanligt måste konsumenter vänta till hösten på den slutliga versionen, men en offentlig förhandsgranskning bör komma tidigare. Medan utvecklare kan leka med förhandsgranskningsversionen nu, bli inte alltför avundsjuk ni alla – det är förmodligen ganska buggy i detta skede. Var bara tålmodig – du kommer snart ha iPad-appar på din Mac.

0 Shares