Män får mycket större kreditgränser för Apple Card än sina fruar

0 Shares

Apple-kort

New Yorks avdelning för finansiella tjänster inleder en utredning om Goldman Sachs på grund av oro för könsdiskriminering när de tilldelar kreditkort till Apple Card-användare.

Goldman Sachs är det finansiella organet bakom Apples kreditkort, och man har uttryckt oro över att företaget erbjuder män högre kreditgränser än sina fruar – även kvinnorna i fråga har högre kreditbetyg. Bland de förvånade över skillnaderna är Steve Wozniak som rapporterade att han erbjöds tio gånger gränsen för sin fru.

Se även:

Historien – och anklagelserna om sexism – togs först fram av Bloomberg. Det avslöjade hur Ruby on Rails-skaparen David Heinemeier Hansson har erbjudits 20 gånger kreditgränsen för sin fru. Han twittrade: “@AppleCard är ett så jävla sexistiskt program. Min fru och jag lämnade in gemensamma skattedeklarationer, bor i en samhällsfastighetsstat och har varit gifta länge. Ändå tycker Apples black box-algoritm att jag förtjänar 20 gånger kreditgräns som hon gör. Inga överklaganden fungerar “.

Som svar på tweeten förklarade Wozniak vad som hade hänt honom och hans fru:

En talesman för Goldman Sachs, Andrew Williams, förnekade något olyckligt som hänt: “Våra kreditbeslut baseras på kundens kreditvärdighet och inte på faktorer som kön, ras, ålder, sexuell läggning eller någon annan grund som är förbjuden enligt lag”.

Men detta räcker inte för att avbryta en utredning. Linda Lacewell, chef för New York Department of Financial Services, förklarar:

Avdelningen kommer att genomföra en utredning för att avgöra om New Yorks lag överträddes och se till att alla konsumenter behandlas lika oavsett kön. Varje algoritm som avsiktligt eller inte resulterar i diskriminerande behandling av kvinnor eller någon annan skyddad klass av människor bryter mot New Yorks lag.

Även om Hansson påpekade att det inte hade varit möjligt att förhandla med Goldman Sachs om frågan, verkade företaget vara angeläget om att vidta åtgärder när saken uppmärksammades allmänheten:

Så snart detta blev en PR-fråga stötte de omedelbart upp hennes kreditgräns utan att be om ytterligare dokumentation. Jag tror inte att det var någon illvillig person som ville diskriminera. Men det spelar ingen roll. Hur vet du att det inte finns något problem med maskininlärningsalgoet när ingen kan förklara hur detta beslut togs?

Han tillägger: “Goldman och Apple delegerar kreditbedömning till en svart låda. Det är inte en könsdiskriminerande avsikt men det är ett könsdiskrimineringsresultat”.

Bildkredit: Primakov / Shutterstock

0 Shares