Microsoft bekräftar att de flesta Windows 7-användare inte kommer att få en kritisk patch för Internet Explorer

0 Shares

Nej t-shirt

Internet Explorer kan vara en relik från det förflutna, men det är fortfarande där ute och används av överraskande många människor. Inte alla versioner av det stöds längre av Microsoft, så när ett kritiskt fel upptäcktes i Windows 7, 8.x, 10, Windows Server 2008 och 2012-versionerna av webbläsaren fanns det frågor om vem som skulle skyddas.

Felet avslöjades bara några dagar efter att supporten slutade för Windows 7, och det var inte klart om Microsoft skulle hålla fast vid sina kanoner och lämna de människor som fortfarande använder detta operativsystem ute i kyla och oskyddad. Företaget har nu bekräftat vad som kommer att hända.

Se även:

Microsoft säger att det bara är Windows 7-användare som har betalat för utökade säkerhetsuppdateringar som får en patch för sårbarheten. Hemanvändare för vilka ESU inte är ett alternativ har ingen officiell patch tillgänglig för dem. Medan Microsofts bekräftelse inte är helt överraskande har företaget varit känt för att ändra sig när det gäller att släppa uppdateringar för programvara som inte stöds.

Men bekräftelsen väcker ytterligare frågor. Eftersom Microsoft har producerat – eller åtminstone kommer att ha producerat – en lösning för betalande Windows 7-användare, kan företaget verkligen motivera att inte göra samma fix tillgänglig för alla som behöver det? Windows 7-användningen kan ha minskat betydligt, men det används fortfarande rimligt betydande antal, vilket innebär att ett stort antal människor och deras system potentiellt är i riskzonen – något som angriparna är glada att försöka dra nytta av.

I ett uttalande till BetaNews sa en Microsoft-talesman:

Nu när supporten har upphört kommer de kunderna utan betalda utvidgade säkerhetsuppdateringar (ESU) inte att få nya säkerhetsuppdateringar. Vi är fortsatt engagerade i att hjälpa våra kunder att vara säkra när de moderniserar sina system och gör övergången till Windows 10. Medan vi erbjuder långa ledtider för uppgraderingar förstår vi att vissa kunder fortfarande behöver mer tid, varför vi har flera alternativ för vår kunder – tjänster som Microsoft FastTrack för att påskynda migreringar, skrivbordsvirtualisering med Windows Virtual Desktop (som omfattar utökade säkerhetsuppdateringar i tre år) eller betalning för utökade säkerhetsuppdateringar (ESU) årligen i upp till tre år. Vi kommer att fortsätta arbeta med våra kunder på den väg som är bäst för dem efter slutet av supportdatumet.

Detta är inte bra nyheter för hemanvändare som har fattat beslutet att hålla fast vid Windows 7, men allt går inte förlorat. Micropatching-tjänsten 0patch har redan släppt en egen fix för sårbarheten. Dessutom har företaget sagt att det kommer att fortsätta att släppa mikropatcher för Windows 7 de närmaste tre åren.

Bildkredit: aku.anakgembala / Shutterstock

0 Shares