Microsoft Defender varnar för att CCleaner är en “potentiellt oönskad applikation” … här är varför

0 Shares

CCleaner PUA

Om du nyligen har försökt installera Windows-rengöringsverktyget CCleaner kanske du har lagt märke till att Microsoft Defender kommer till handling och varnar dig för att det är ett potentiellt oönskat program (PUA).

Det här är inte första gången Piriform CCleaner hamnar på fel sida av Microsoft – det blockerades tidigare från att nämnas i Microsoft Community-forumen. Den Avast-ägda programvaran har varit populär bland människor som vill städa upp och optimera Windows 10 under ett antal år, så vad händer och varför rapporterar Microsoft det som en PUA?

Se även:

Problemet härrör från det faktum att det finns flera installatörer tillgängliga för CCleaner, och inte alla är utan bagage. Många av dem inkluderar valfri programvara som webbläsare, verktygsfält och antivirusverktyg, och detta ger Microsoft anledning till oro.

Över på Microsoft Security Intelligence-webbplatsen förklarar företaget helt anledningen till att den populära programvaran flaggas:

Vissa installatörer för kostnadsfria och 14-dagars testversioner av CCleaner kommer med medföljande applikationer, inklusive applikationer som inte krävs av CCleaner eller produceras av samma utgivare Piriform. Medan de medföljande applikationerna i sig är legitima, kan buntning av programvara, särskilt produkter från andra leverantörer, resultera i oväntad programvaruaktivitet som kan påverka användarupplevelser negativt. För att skydda Windows-användare upptäcker Microsoft Defender Antivirus CCleaner-installatörer som uppvisar detta beteende som potentiellt oönskade program (PUA).

Installatörerna som identifierats som PUA inkluderar CCleaner-installatörer som har hittats med följande applikationer. Observera att det här är normala applikationer som inte upptäcks av Microsoft Defender Antivirus.

Google Chrome Google Verktygsfält Avast Free Antivirus AVG Antivirus Free

Medan CCleaner-installatörerna ger möjlighet att välja bort kan vissa användare enkelt oavsiktligt installera dessa medföljande applikationer.

Microsoft påpekar att det är möjligt för Avast Free Antivirus som ska laddas ner och installeras i bakgrunden och att programvaran kan leda till att Microsoft Defender inaktiveras – vilket företaget uppenbarligen inte vill ha.

0 Shares