Microsoft Edge 89 kommer med förbättrad webbläsarprestanda, vertikala flikar och mer

0 Shares

Den ursprungliga Microsoft Edge beskrevs ofta som “halvbakad” med funktioner som vanligt förekommer i andra webbläsare, antingen dåligt implementerade eller saknas helt.

Med övergången till Chromium hade Microsoft en chans att börja om, och det har inte slösat bort möjligheten. Den nya Edge är en enorm förbättring jämfört med sin föregångare och programvarugiganten vilar inte heller på sina lagrar och strävar efter att regelbundet lägga till nya funktioner. Exempel på detta är Microsoft Edge 89.

SE ÄVEN: Framtida versioner av Google Chrome kommer att komma mycket snabbare

Med den här utgåvan har Microsoft vidtagit åtgärder för att förbättra webbläsarens prestanda och introducerat en funktion som heter Startup Boost för att hjälpa Edge att starta mycket snabbare.

Den nya funktionen fungerar genom att “köra en uppsättning Microsoft Core-processer i bakgrunden utan att lägga till ytterligare resurser när Microsoft Edge-webbläsarfönster är öppna”.

Enligt företagets egen forskning varierar förbättring av starttider när Startup Boost är aktiverat från 29 procent till 41 procent.

Sovflikar hjälper ytterligare prestanda genom att frigöra systemresurser, och Microsoft säger att detta ökar batteriets livslängd “eftersom en sovflik använder i genomsnitt 26 procent mindre CPU jämfört med en icke-sovande flik”. Det minskar också minnesanvändningen med i genomsnitt 16 procent, även om din körsträcka kan variera.

Det här är inte de enda ändringarna i den nya webbläsarversionen – vertikala flikar är nu allmänt tillgängliga också. Även om det här inte är en funktion som är unik för Edge (andra webbläsare har erbjudit dem ett tag nu), är det ett välkommet tillskott och utnyttjar webbläsarutrymmet bättre och hjälper användare att hitta och byta till öppna flikar mycket snabbare.

Microsofts Michele McDanel förklarar:

Hantera flikar har varit en ihållande smärtpunkt för våra användare. En utvecklare berättade om sina erfarenheter av att hantera 200 öppna flikar och beskrev det som “mental gymnastik”. Med så mycket öppet på skärmen går de enskilda flik titlarna förlorade, och favicons är det enda användarna kan se. För att skapa mer utrymme använde vissa användare sig för att öppna flera webbläsarfönster.

De flesta webbplatser följer ett konventionellt rutnät som lämnar gott om utrymme i vardera änden av sidan. När vi började arbeta med våra användare insåg vi att denna vertikala fastighet kunde vara en bättre plats för flikar, snarare än den traditionella horisontella listan över flikar högst upp. Även om vertikala flikar kanske inte är ett helt nytt koncept såg vi en möjlighet att förbättra webbläsarupplevelsen och testade flera prototyper med våra användare.

Microsoft håller på att rulla ut Edge 89, så ha tålamod och det ska komma inom kort.

0 Shares