Microsoft erkänner att Windows 10 KB4568831-uppdateringen kraschar Lenovo ThinkPads

0 Shares

Om du har installerat KB4568831 för Windows 10 på din Lenovo ThinkPad kan du mycket väl ha stött på kraschproblem som orsakats av uppdateringen. De som berörs av problemet har drabbats av SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED felmeddelanden och 0xc0000005 Access Denied-meddelanden i loggfiler och minnesdumpar.

Microsoft har nu erkänt att det finns ett problem och har erbjudit information om en lösning – även om du kanske vill tänka på om du verkligen vill följa mildringsråden på grund av säkerhetseffekterna.

Se även:

I ett supportdokument på sin webbplats bekräftar Microsoft problemet och förklarar vad som händer. Företaget säger att enheter som får KB4568831-uppdateringen “begränsar hur processer kan komma åt PCI-enhetens konfigurationsutrymme för perifera komponenter under specifika förhållanden. Processer som måste komma åt PCI-enhetens konfigurationsutrymme måste använda officiellt stödda mekanismer”.

Microsoft fortsätter med att förklara:

Aktivera alternativet Enhanced Windows Biometric Security i UEFI för Lenovo ThinkPad-enheter som tillverkades 2019 eller 2020 uppfyller de villkor som utlöser detta beteende. När programvaran Lenovo Vantage körs kan vissa versioner försöka få åtkomst till PCI-enhetens konfigurationsutrymme på ett sätt som inte stöds. Denna åtgärd orsakar ett stoppfel.

Detta är i linje med vad Lenovo säger på sina egna supportsidor där företaget varnar:

Efter att ha installerat den kumulativa uppdateringen för augusti 2020 för Windows 10 version 2004 kan användare märka ett eller flera av följande symtom:

Blue Screen of Death (BSoD) när du startar Blue Screen of Death (BSoD) när du startar Lenovo Vantage Blue Screen of Death (BSoD) när du kör Windows Defender Scan Kan inte logga in av Face med Windows Hello-fel i Enhetshanteraren relaterad till Intel Management Engine Fel i Enhetshanteraren relaterad till IR-kamera

Lösningen som föreslås av Microsoft är att redigera enhetens UEFI-konfiguration för att inaktivera Enhanced Windows Biometric Security – se i avsnittet Säkerhet> Virtualisering. Företaget noterar att “denna ändring inaktiverar de begränsningar som aktiveras av SDEV-tabellen och VBS”.

Microsoft säger också att det arbetar med Lenovo för att komma fram till en riktig lösning på problemet.

Bildkredit: hh / Shutterstock

0 Shares