Microsoft ger äntligen kredit till AppGet för att ha inspirerat sin WinGet-pakethanterare

0 Shares

Microsoft-byggnad i Kalifornien

När Microsoft lanserade sin pakethanterare i Linux-stil WinGet, jämfördes det omedelbart med det konkurrerande verktyget AppGet. Medan AppGet är ett open source-projekt, var utvecklaren Keivan Beigi missnöjd med att Microsoft i huvudsak hade kopierat mycket av sitt arbete och misslyckats med att ge honom kredit.

Hans anklagelser var inte utan grund, eftersom han hade träffat en Microsoft-chef för att diskutera “hur vi kan göra ditt liv enklare att bygga appget”. Nu har Microsoft medgett att det inte krediterade Beigis inflytande och arbete och har vidtagit åtgärder för att avhjälpa detta.

Se även:

När WinGet släpptes förra veckan skrev Beigi online om hur detta innebar att AppGet nu var död. Han förklarade också hur han hade varit kontaktad av Microsoft på grund av intresset för sitt arbete, men efter olika diskussioner och möten var inget jobb på väg. Beigi blev dock chockad när AppGet-rival WinGet dök upp.

Han blev förvånad över att se att “kärnmekaniken, terminologin, manifestformatet och strukturen, till och med paketförvarets mappstruktur, är mycket inspirerad av AppGet “. Han fortsatte med att säga:

Men den del som gör ont mest var tillkännagivandet. AppGet, som objektivt är där de flesta idéer för WinGet kom ifrån, nämndes bara som en annan pakethanterare som bara existerade; Medan andra pakethanterare som WinGet delar väldigt lite med nämndes och förklarades mycket mer medvetet.

Han noterar också:

Jag är inte ens upprörd över att de kopierade mig. För mig är det en validering av hur sund min idé var. Det som stör mig är hur ingen kredit gavs.

Men Microsoft vet att det var fel. En gruppprogramchef från företaget, Andrew Clinick, har nu publicerat ett inlägg där han erkänner att han inte krediterat Beigi:

Förra veckan tillkännagav vi en förhandsgranskning av pakethanteraren för Windows. Vårt mål är att ge en bra produkt till våra kunder och samhälle där alla kan bidra och få erkännande. Det sista vi vill göra är att främja någon i processen. Det är därför vi bygger det på GitHub i det fria där alla kan bidra. Under de senaste dagarna har vi lyssnat och lärt oss av vårt samhälle och tydligen levde vi inte upp till detta mål. Mer specifikt lyckades vi inte leva upp till detta med Keivan och AppGet. Det här var det sista vi ville ha.

Lusten att använda GitHub som grund för vår pakethanterare grode som ett sätt att luta sig in i hur utvecklare bygger sina appar. GitHub tillåter oss att ha ett öppet arkiv och ett sätt att integrera med DevOps-rörledningar för apppublicering etc.

Denna GitHub-baserade strategi ledde oss till AppGet och Keivan. Vi pratade med Keivan förra sommaren om potentiella möjligheter att arbeta tillsammans för att leverera Windows Package Manager. Under dessa samtal blev vi imponerade av Keivans inblick i pakethanteringsvärlden på Windows och med hans önskan att det skulle finnas en fantastisk pakethanteringsupplevelse på Windows.

Det finns ett antal egenskaper i AppGet som verkligen hjälpte oss att komma till en bättre produktriktning för WinGet:

Inga skript under installationen – något som vi helt överens om och inte tillåter med MSIX Rich-manifestdefinition inom GitHub – kraften att vara öppen i kombination med rik deklarativ metadata om appen är så viktig för att nå mål nr 1 Allt typer av Windows-applikationsinstallatörer Sömlösa uppdateringar för applikationer i förvaret

Jag vill ta tillfället i akt och tacka Keivan för hans omtänksamma inställning till AppGet och arbetet med oss. Vi kommer att öppna sourcing av vår servicekod i vårt WinGet-förvar på GitHub så att vi kan arbeta tillsammans med Keivan och andra för att möjliggöra en bättre WinGet-förvaring.

Bildkredit: Walter Cicchetti / Shutterstock

0 Shares