Microsoft ger användarna större kontroll över sekretess för taligenkänning

0 Shares

Taligenkänning

Microsoft har meddelat att de lanserar en viktig uppdatering som rör röstdata som samlats in under taligenkänning. Ändringarna ger användarna mer kontroll över hur deras data används, och kommer som svar på integritetsproblem om användningen av privata data.

Uppdateringen innebär att användare nu kommer att kunna ge eller neka samtycke för Microsoft att manuellt transkribera innehållet i röstklipp i syfte att förbättra noggrannheten för taligenkänning.

Se även:

Företaget förklarar att ändringarna “låter kunderna avgöra om människor kan lyssna på inspelningar av vad de sa när de talade till Microsofts produkter och tjänster som använder taligenkänningsteknik”.

Microsoft föredrar naturligtvis att så många som möjligt samtycker till att deras röstdata används. Detta skulle göra det möjligt för företaget att förbättra en rad taldrivna verktyg genom att förbättra igenkänningen av olika accenter, tal i bullriga miljöer och mer.

I ett blogginlägg om den kommande förändringen säger Microsoft:

Röstklipp är ljudinspelningar av vad användarna sa när de använde sin röst för att interagera med röstaktiverade produkter och tjänster, som att diktera en översättningsförfrågan eller en webbsökning.

Microsoft tar bort viss personlig information från röstklipp när de bearbetas i molnet, inklusive Microsoft-kontoidentifierare och strängar av bokstäver eller siffror som kan vara telefonnummer, personnummer och e-postadresser.

De nya inställningarna för röstklipp innebär att kunderna aktivt måste välja att låta människor lyssna på inspelningarna av vad de sa. Om de gör det, kan Microsofts anställda och personer som är kontrakterade att arbeta för Microsoft lyssna på dessa röstklipp och manuellt transkribera det de hör som en del av en process som företaget använder för att förbättra AI-systemen.

Bilden nedan visar hur användare kommer att uppmanas att bevilja eller neka Microsoft tillstånd att använda sina inspelningar:

Samtycke till röstklipp

Microsoft betonar att personuppgifter och personliga identifierare tas bort från röstklipp innan de används för någonting. Företaget påpekar dock: “Om en kund väljer att låta Microsofts anställda eller entreprenörer lyssna på sina röstinspelningar för att förbättra AI-tekniken kommer företaget att behålla all ny ljuddata som bidragits för granskning i upp till två år. Om ett bidragat röstklipp samplas för transkription av människor kan företaget behålla det i mer än två år för att fortsätta träna och förbättra kvaliteten på taligenkänning AI.

Bildkredit: Zapp2Photo / Shutterstock

0 Shares