Cortana, Microsofts digitala röstassistent uppkallad efter den hologramdamen från HALO, tände inte precis världen. De flesta Windows-användare jag har sett behandlar det som en irritation att undvika, istället för en integrerad del av systemet, som Googles assistent och Apples Siri har blivit. Men baserat på det senaste företagsinköpet kan Microsoft ta ytterligare ett tag på röstdriven interaktion.

Microsoft meddelade i morse att de köper Nuance, tillverkarna av Dragon taligenkänningsprogramvara. Det betalar 56 dollar per aktie, ett generöst erbjudande som gör det till en affär på 16 miljarder dollar. Nuances programvara utgör ryggraden i Apples Siri-verktyg, en viktig del av det som drivit programvarutillverkarens företagsvärde högre och högre de senaste åren. Nuance och Microsoft har samarbetat tidigare om ett antal B2B-verktyg, så det är ingen stor överraskning att knyta knutet i detta förhållande.

Att fördubbla Cortana verkar inte som det omedelbara spelet här – företaget dödade mobilversionen för bara en vecka sedan. Det kan vara mer troligt att Microsoft vill skärpa sina tal-till-text-alternativ i hela sin produktstabilitet: Windows, Office, Xbox. Microsofts tillkännagivande säger att man vill bygga på Nuances AI-expertis och “leverera nästa generations kundengagemang och säkerhetslösningar.” Att bygga in delar av Dragon-systemet i Microsoft Word, på flera plattformar, skulle vara en enkel vinst och att fortsätta att licensiera programvaran till Apple skulle vara en lukrativ vinst.

Inköpet bekräftat

En tidigare version av den här berättelsen sa att Microsoft ryktades att köpa Nuance. Affären avslutades när vi skrev artikeln.