Microsoft och Samsung reagerar på Vault 7 CIA-läckor – Google, Linux Foundation och andra är tysta

0 Shares

cia-valv-7

Vault 7-dokumentet och kodcachen som släpptes igår av WikiLeaks avslöjade att många stora programvaruföretag utnyttjades aktivt av CIA. Apple, Microsoft, Google, Samsung och till och med Linux utsågs till att ha sårbarheter som kan användas för övervakning.

Apple var ett av de första företagen som nämns i dokumenten för att tala ut och ta itu med oro och säkerhet. Men medan iPhone-tillverkaren snabbt har angett att de har fixat “många” av sårbarheterna, har Microsoft och Samsung bara sagt att de undersöker de frågor som tas upp. Andra nämnda företag och grupper har inte kommenterat.

Se även:

Som svar på anklagelserna om att CIA använde Windows-riktad skadlig kod för att spionera på människor, säger Microsoft helt enkelt: “Vi är medvetna om rapporten och undersöker den.” Detta kommer att bli lite tröst för de miljoner användare av operativsystemet som nu kan ha oro över deras integritet.

Microsofts svar kan ha lite substans för det, men det är bättre än Google. Vault 7-filerna från WikiLeaks antyder att Android är mycket mottagligt för attacker, men Google har inget att säga om detta.

Men även om det finns stor oro som uppenbaras av avslöjandena, anser Lee Munson, säkerhetsforskare på Comapritech.com att de flesta fortfarande är opåverkade:

Wikileaks avslöjande av vad det hävdar är omfattande CIA-hackverktyg kommer knappast att överraska någon i den efter Snowden-världen vi nu lever i. Huruvida de påstådda cybervapen finns eller inte är till stor del oväsentligt vid en tidpunkt då jag antar att de flesta tror att de gör det.

Vad Vault 7-läckorna borde göra är dock att bekräfta att även om man inte tar något att dölja är inget att frukta är hopplöst inaktuellt, de flesta medborgare borde inte vara mer bekymrade över övervakningen idag än de var igår. Medan utnyttjande över en rad enheter och möjligheten att sätta på kameror och mikrofoner är en chilling, är de inget nytt, och alla med verkliga bekymmer bör redan gå vidare med sina möjligheter i åtanke.

Ägare av Samsung-TV-apparater kommer sannolikt att ha särskild oro över möjligheten att deras TV-apparater används för att lyssna på sina konversationer. Som svar på Vault 7-läckorna säger företaget:

Att skydda konsumenternas integritet och säkerheten för våra enheter är högsta prioritet hos Samsung. Vi är medvetna om rapporten i fråga och granskar omgående frågan.

Linux Foundation har hittills misslyckats med att ta itu med anklagelser i de läckta dokumenten att Linux-baserade system också är utsatta för attacker från CIA.

Uppdatering

Ett uttalande har nu utfärdats av Linux Foundation.

0 Shares