Microsoft öppnar källor om tidiga versioner av MS-DOS på GitHub

0 Shares

MS-DOS

Tillbaka 2014 gav Microsoft källkoden för MS-DOS 1.25 och MS-DOS 2.0 till Computer History Museum. Nu – i ett drag som det beskrivs som “re-open-sourcing” – har företaget skickat koden till GitHub för alla att se.

Från och med mitten av 1983 kan källkoden fukta ögonen på alla som kommer ihåg dagarna med textbaserade operativsystem, och det ger en intressant inblick i programvaruutvecklingsvärlden för några decennier sedan.

Se även:

Koden presenteras komplett med originalkommentarer, och Microsoft gör det något komiska uttalandet att “källan kommer att hållas statisk, så skicka inte Pull Requests som föreslår några ändringar i källfilerna!”. MS-DOS 1.25 består av sju källfiler för monteringskoder, totalt 12 kilobyte. MS-DOS är ganska större, men ändå liten i dagens standard.

Så vad är anledningen till att hålla allt detta på GitHub? Microsoft säger:

Det här är samma filer som ursprungligen delades på Computer History Museum den 25 mars 2014 och publiceras (åter) i denna repo för att göra dem lättare att hitta, referera till i extern skrift och verk, och för att möjliggöra utforskning och experiment för dem intresserad av tidiga PC-operativsystem.

Företaget delar också ett antal trivia om koden:

    Hela källan för MS-DOS 1.25 och 2.0 skrevs i 8086 monteringskod. Källkoden för den första utgåvan av 86-DOS är från omkring 29 december 1980 MS-DOS 1.25-koden är från omkring 9 maj 1983 och består av bara 7 källfiler, inklusive det ursprungliga MS-DOS-kommandoradsskalet – COMMAND.ASM! MS-DOS 2.0 är från omkring den 3 augusti 1983 och växte avsevärt i sofistikering (och lagstorlek) och består av 100 ASM-filer. Det finns några intressanta dokumentationsfiler (. – många är väl värda att läsa, liksom många av källkodskommentarerna!

Om du är intresserad av att titta på källkoden hittar du MS-DOS på GitHub.

0 Shares