Microsoft smyger telemetri till Windows 7 via säkerhetsuppdatering

0 Shares

Windows 7 på nära håll

Microsoft verkar vara på det igen och lägger till telemetrikomponenter i sitt operativsystem. Den här gången är det Windows 7 som får telemetri-behandlingen, och Microsoft verkar ha gått igenom saker på ett ganska lömskt sätt.

Den senaste “endast säkerhetsuppdateringen” för Windows 7 innehåller ett Compatibility Appraiser-element (KB2952664) som utför kontroller för att se om ett system kan uppdateras till Windows 10. Knappast vad de flesta skulle betrakta som en säkerhetsuppdatering. Så vad händer?

Se även:

Uppdateringen (9 juli 2019 — KB4507456 (endast säkerhetsuppdatering), som Microsoft har märkt den) släpptes på patch tisdag tidigare i veckan, faktureras med följande “viktiga ändringar”: “Säkerhetsuppdateringar till Windows Server, Microsoft Graphics Component , Windows Storage and Filesystems, Windows Shell, Windows Input and Composition, and Windows Kernel “.

Det finns inget omnämnande av det medföljande Compatibility Appraiser-elementet (KB2952664), och denna uppenbarligen oärlighet (en säkerhetsuppdatering som innehåller icke-säkerhetselement) i kombination med Microsofts brist på transparens har väckt hacklar och misstankar.

Woody Leonhard var bland dem som uttalade sig om frågan:

Microsoft inkluderade KB2952664 funktionalitet (känd som “Compatibility Appraiser”) i Säkerhetskvalitet varje månad Rollups för Windows 7 tillbaka i september 2018. Flytten tillkännagavs av Microsoft i förväg.

Med juli 2019-07 Endast säkerhet Kvalitetsuppdatering KB4507456, Microsoft har släppt denna funktion till en enbart säkerhets lapp utan någon varning och därmed lägga till “Compatibility Appraiser” och dess schemalagda uppgifter (telemetri) till uppdateringen. Paketdetaljerna för KB4507456 säger att den ersätter KB2952664 (bland andra uppdateringar).

Kom igen Microsoft. Det här är inte en säkerhetsuppdatering. Hur motiverar du detta lömska beteende? Var är öppenheten nu.

Kontaktad av ZDNets Ed Bott, svarade Microsoft med en ganska ohjälpsam “ingen kommentar”.

Den som räddar nåd – om det finns ett silverfoder till ett smutsigt bedrägerimoln – är att Compatibility Appraiser inte (om Microsoft ska tros) kastar oss tillbaka till GWX-tidens dagar:

Diagnostiken utvärderar Windows-ekosystemets kompatibilitetsstatus och hjälper Microsoft att säkerställa applikations- och enhetskompatibilitet för alla uppdateringar till Windows. Det finns ingen GWX- eller uppgraderingsfunktionalitet i den här uppdateringen.

Det är möjligt att Microsoft verkligen ser att uppmuntra Windows 7-användare att flytta till Windows 10 som en säkerhetsfråga, men företaget gör sig själv ingen tjänst och gör sig inga nya vänner genom att vara underhand i sin strategi.

Om du har installerat uppdateringen och vill undvika värderaren kan du helt enkelt inaktivera följande uppgifter i Aktivitetsschemaläggaren:

Microsoft Windows Application Experience ProgramDataUpdater Microsoft Windows Application Experience Microsoft Compatibility Appraiser Microsoft Windows Application Experience AitAgent

Bildkredit: Claudio Divizia / Shutterstock

0 Shares