Microsoft står med Apple mot FBI

0 Shares

slå näven

Microsoft kommer att ansluta sig till Apple mot FBI och USA: s rättsdepartement och lämna in en domstolsvän – eller amicus – kortfattat i ett ärende som går till domstol i morgon. Regeringen vill att Apple ska skapa en speciell version av iOS, benämnd av kritiker FBIOS, för att bryta sig in i en säkerhetsfunktion för iPhone 5c. Enhetstillverkaren hävdar att efterlevnad skulle skapa ett prejudikat som skulle ge brottsbekämpning carte blanche med andra mobila enheter.

Brad Smith, Microsofts främsta juridiska rådgivare, säger att företaget “helhjärtat stöder Apple” – ett uttalande som eliminerar eventuell förvirring orsakad av grundaren Bill Gates. I en intervju med Ekonomiska tider för två dagar sedan stödde Gates regeringens krav. Jag svarade och kallade hans ståndpunkt en “katastrofal händelse som kräver nuvarande verkställande direktör Satya Nadellas officiella svar. Det måste finnas en tydlig politik om regeringens bakdörrar och positionen med avseende på San Bernardino-skjutnings-iPhone”. Företagets ståndpunkt är nu otvetydigt tydlig – förutsatt att den rättsliga ansökan passar “helhjärtat”.

Smith avslöjade offentligt Microsofts planer under vittnesmål inför husets domstolskommitté idag.

Vid ärendet, som fallet går till den första av förmodligen många domstolsförhandlingar är “han sa, sa hon”. Apple säger att efterlevnad av ordern kommer att skapa ett farligt prejudikat. Regeringen håller inte med. ESETs säkerhetsforskare Stephen Cobb förklarar konsekvenserna i en analys som BetaNews publicerade idag:

Det finns ingen teknisk eller rättslig grund för att säga att detta ärende är en engångsart. Om Apple följer det nuvarande domstolsbeslutet och skapar en version av operativsystemet som underlättar åtkomst till den här iPhone kan den användas på andra iPhones. Andra brottsbekämpande organ kommer att ansluta sig till den linje som redan bildas för att kräva Apples hjälp med andra iPhones, och Apple kommer inte ha någon grund att vägra eftersom det är så det rättsliga systemet fungerar …

om Apple förlorar i domstol kommer ytterligare ett prejudikat att skapas, ett som kan användas i fall som påverkar många aspekter av vårt digitala liv. Vilket antal byråer som helst kommer att ha en stark rättslig grund för att kräva att hårdvaru- och mjukvaruproducenter selektivt stänger av säkerhetsfunktioner för att hjälpa utredningar.

Betydelse: Konsekvenserna är branschövergripande, inte bara om att Apple öppnar en översvämningsgrind med regeringsintrång i iPhones. Microsofts stöd verkar nästan dumt med tanke på Windows Phone: s kollapsande marknadsandel. Men prejudikat på den enskilda iPhone kan röra vid annan programvara – eller hårdvara om man överväger Surface-serienheter.

Men det är en förenkling. Microsoft och andra iOS-apputvecklare är vanligtvis beroende av plattformens inbyggda krypteringsteknik för att skydda kunddata. Apple kallar FBIOS en bakdörr, men det är bara en av potentiellt många andra. Tänk på förekomsten av en Microsoft-kund vars data, även om de är skyddade i företagets moln eller i PC-applikationer, hämtas från iPhone – i själva verket en bakdörrs bakdörr. Microsoft kunde motstå regeringens begäran att bryta sin egen kryptering bara för att se kunddata exponeras på iPhone.

Fotokredit: tankist276 / Shutterstock

0 Shares