Microsoft tillkännager Project Mu, en open source-utgåva av UEFI-kärnan

0 Shares

Microsoft Project Mu

Microsoft har ett nytt open source-projekt – Project Mu. Detta är företagets open source-utgåva av Unified Extensible Firmware Interface (UEFI) -kärnan som för närvarande används av Surface-enheter och Hyper-V.

Med projektet hoppas Microsoft att göra det lättare att bygga skalbar och användbar firmware, och den omfattar idén om Firmware as a Service (FaaS). Detta möjliggör snabb och effektiv uppdatering av firmware efter utgivningen, med både säkerhetsuppdateringar och prestandaförbättrande uppdateringar.

Se även:

FaaS är något som Microsoft redan har aktiverat på Surface, men företaget insåg att TianoCore – den befintliga open source-implementeringen av UEFI – inte var optimerad för snabb service. Det är här Project Mu kan hjälpa, säger företaget.

Över på GitHub erbjuder Microsoft följande beskrivning av Project Mu:

Project Mu är en modulanpassning av TianoCores edk2 inställd för att bygga moderna enheter med ett skalbart, underhållbart och återanvändbart mönster. Mu bygger på tanken att sjöfart och upprätthålla en UEFI-produkt är ett kontinuerligt samarbete mellan många partners. För länge har industrin byggt produkter med en “gaffel” -modell i kombination med kopiera / klistra in / byta namn och för varje ny produkt växer underhållsbördan till en sådan nivå att uppdateringar är nästan omöjliga på grund av kostnad och risk.

Project Mu försöker också ta itu med de komplexa affärsförhållandena och juridiska utmaningar som partner idag står inför. För att bygga de flesta produkter krävs ofta både slutna källor, egna tillgångar samt öppen källkod och branschstandardkod. Det distribuerade byggsystemet och designen med flera förvar tillåter produktgrupper att hålla koden åtskild och ansluten till sin ursprungliga källa samtidigt som de respekterar lagliga och affärsgränser.

Project Mu härstammar från att bygga moderna Windows-datorer men dess mönster och design gör att den kan skalas ned eller uppåt oavsett slutproduktens avsikt. IoT, Server, PC eller någon annan formfaktor ska kunna utnyttja innehållet.

I ett blogginlägg som introducerar Project Mu delar Microsoft Devices Team detaljer om funktionerna i projektet:

En kodstruktur och utvecklingsprocess optimerad för firmware som en tjänst Ett tangentbord på skärmen Säker hantering av UEFI-inställningar Förbättrad säkerhet genom att ta bort onödig äldre kod, en metod som kallas attackytoreduktion Högpresterande start Moderna BIOS-menyexempel Många tester och verktyg för att analysera och optimera UEFI-kvalitet

Du hittar dokumentationen och koden för Project Mu på GitHub.

0 Shares