Microsoft Translator stöder nu Odia (ଓଡ଼ିଆ)

0 Shares

Under mänsklighetens historia har det funnits otaliga talade och skrivna språk. Vissa används fortfarande aktivt idag, medan andra inte längre är vanliga. Tyvärr har vissa språk till och med gått förlorade för alltid.

Tack vare översättningstjänster, som Google Translate och Microsoft Translator, är det möjligt att prata med någon som talar ett språk du inte förstår. När det gäller den senare tjänsten har den nu stöd för det skriftliga Odia-språket. Även om du kanske inte har hört talas om detta språk (det hade jag inte) talas det tydligen av miljontals människor världen över.

”Idag är vi glada att meddela att vi har lagt till Odia-textöversättning till Microsoft Translator. Odia är tillgängligt nu eller kommer snart att finnas tillgängligt i Microsoft Translator-appen, Office, Translator for Bing och via Azure Cognitive Services Translator för företag och utvecklare. Odia talas av 35 miljoner människor i Indien och över hela världen. Den förenar Bangla, Gujarati, Hindi, Kannada, Malayalam, Marathi, Punjabi, Tamil, Telugu, Urdu och engelska som det 12: e vanliga språket i den indiska subkontinenten som finns tillgängligt i Microsoft Translator, säger Microsoft.

Xbox-tillverkaren säger vidare, ”Odia (uttalas oṛiā) är ett indoeuropeiskt språk som är infödd i östra Indien. Det är det officiella språket i den indiska staten Odisha och talas också i de närliggande delstaterna Västbengalen, Jharkhand, Chhattisgarh, Madhya Pradesh och Andhra Pradesh. Odia är ett av sex språk i Indien som har beviljats ​​status som ett ‘klassiskt språk’ av den indiska regeringen och har en litteraturhistoria som sträcker sig över 1000 år tillbaka. ”

Har du sett fram emot att översätta en del Odia-språktext? Om ja, kan du göra det här nu.

Fotokredit: Aysezgicmeli / Shutterstock

0 Shares