Microsoft vinner $ 480 miljoner militärt AR-kontrakt – USA: s armé kan köpa 100 000 HoloLens-headset

0 Shares

Man som använder HoloLens

Den amerikanska armén har avslöjat att Microsoft har vunnit ett kontrakt till ett värde av 480 miljoner dollar för att leverera prototype-förstärkt verklighetsutrustning. Affären skulle kunna leda till att armén köpte 100 000 HoloLens-headset från företaget.

Microsoft säger att affären är en förlängning av sin befintliga relation med försvarsdepartementet. Företaget har tidigare utsatts för kritik från sina anställda för att bjuda på militära kontrakt, men det svarade och sa att det trodde att de som försvarar USA borde ha tillgång till den bästa tekniken. Att vinna detta senaste kontrakt – vars mål är att “öka dödligheten genom att förbättra förmågan att upptäcka, besluta och engagera sig inför fienden” – kommer sannolikt att möta liknande kritik.

Se även:

Den amerikanska armén använder redan HoloLens-headset för träningsövningar, men den nya affären innebär att specialanpassade versioner kan användas i live stridsituationer. Armén hade tidigare sagt att den ville använda AR-headset som inte bara övervakar bärarens vitala tecken utan också innehåller funktioner som mörkerseende och värmebehandling.

I ett uttalande per e-post till Bloomberg sa Microsoft:

Augmented reality-teknik kommer att ge trupperna mer och bättre information för att fatta beslut. Detta nya arbete utökar vårt långvariga och betrodda förhållande till försvarsdepartementet till detta nya område.

Microsoft var tvungen att försvara sitt engagemang i JEDI-projektet – något som Google drog sig ur på grund av oro för militär användning av artificiell intelligens – och det verkar troligt att företaget kommer att tvingas försvara sig igen över affären.

Bildkredit: khoamartin / Shutterstock

0 Shares