Microsofts andel av mobilmarknaden sjunker till under 1% när Android fortsätter att stiga

0 Shares

smartphones

Globala smartphoneförsäljningssiffror publicerade av Gartner visar att Windows-baserade enheter har en marknadsandel på bara 0,7 procent. De senaste siffrorna täcker första kvartalet 2016 och visar att färre än 2,4 miljoner telefoner med Microsofts installerade operativsystem såldes.

Detta är en dramatisk nedgång från första kvartalet 2015. För ett år sedan var siffrorna knappast jordförstörande, men med en marknadsandel på 2,5 procent var de avgjort hälsosammare än just nu. Medan Windows Phone fortsätter att sjunka som en sten fortsätter Androids till synes ostoppbara uppgång, med Google som ökar sin marknadsandel från 78,88 procent för ett år sedan till 84,1 procent under första kvartalet 2016. Apple drabbades av en nedgång till 14,8 procent.

Microsofts nedgång på smartphone-arenan är knappast förvånande efter att företaget beslutat att fokusera på ett mycket mindre antal telefoner. Jämför den totala försäljningen av Windows Phone som Gartner rapporterade med Microsofts uppenbarelse förra månaden att den sålde 2,3 miljoner Lumia-enheter, och det blir tydligt att tillverkare från tredje part är helt obetydliga för Microsoft.

Apples nedgång från 60 miljoner telefonförsäljningar till 51,6 miljoner kommer klart att göra företaget besviken, även om besvikelsen inte kommer att vara i samma skala som Microsofts. Omvänt kommer Google att gnugga sina händer i glädje vid hoppet från 265 miljoner till 294 miljoner telefonförsäljningar.

Fördelningen av försäljningen av telefoner per tillverkare ger en intressant läsning. Apple och Samsung dominerar fortfarande, men mindre kinesiska namn växer i betydelse.

smartphone-försäljning-gartner-q1-2016

Anshul Gupta, forskningsdirektör på Gartner, sa:

I en avtagande smarttelefonmarknad där stora leverantörer upplever tillväxtmättnad stör nya varumärken befintliga varumärkets långvariga affärsmodeller för att öka sin andel. Med en sådan förändrad marknadsdynamik för smarttelefoner framträder kinesiska varumärken som de nya globala toppmärkena. Två kinesiska varumärken rankades bland de fem bästa globala smarttelefonleverantörerna under första kvartalet 2015 och representerade 11 procent av marknaden. Under det första kvartalet 2016 fanns det tre kinesiska varumärken – Huawei, Oppo och Xiaomi – och de nådde 17 procent av marknaden.

Vad som är klart – som Gartner påpekar – är att Nokias plan att återvända till smarttelefonmarknaden inte kommer att bli lätt.

Bildkredit: Maxx-Studio / Shutterstock

0 Shares