Microsofts börsvärde (kort) toppar Apple (igen)

0 Shares

I maj 2010 skrev jag om Apples marknadsvärde som passerade toppvärderade Microsoft; det är bara passande att följa upp en analys om den otroliga vändningen som, precis som den första, markerar en förändring av teknologiska framkant. Kort i dag knuffade mjukvaru- och servicegiganten förbi aktiemarknadens fruktlogotyp. Några minuter efter 13:00 EST svävade parets respektive marknadsvärden i intervallet 812 miljarder dollar, med Microsoft som krönte Apple med cirka 300 miljoner dollar. När aktiemarknaden stängde avstod ett rally för Apple avstånd från sin rival: 828,64 miljarder dollar till 817,29 miljarder dollar (Bloomberg säger 822,9 miljarder dollar, BTW). Tänk på detta: Så sent som i oktober berörde Apples värdering 1,1 biljoner dollar. Men eftersom företaget utan tvekan tillkännagav rekordhöga resultat för fjärde kvartalet den 1 november har investerare straffat aktier, som för närvarande är cirka 21 procent lägre.

Apple har länge varit ett uppfattningsbestånd, även om under ledning av VD Tim Cook-företagets grundläggande förtjänade erkännande. Men kanske inser Wall Street äntligen problemet med att iPhone står för för mycket av de totala intäkterna vid en tidpunkt då smarttelefonmättnad minskar försäljningen och Apple driver upp försäljningspriserna för att behålla marginaler. Mer betydelsefullt: Apple har antagit en politik för skattemässig sekretess genom att gå bort från ett långvarigt redovisningsvärde. Jag började skriva nyheter om fruktlogotypföretaget i slutet av 1999. Varje intäktsrapport avslöjade Apple antalet enheter som skickades för produkter som bidrog betydligt till slutresultatet. Inte mer. Med tanke på nuvarande marknadsdynamik bör alla fråga: Vad försöker Cook och hans ledarskap att dölja?

Eld i kockens kök

Apples motivering för att ändra rapportering – i huvudsak att enheter inte spelar någon roll – är ihålig. Bland annat använder Wall Street-analytiker mätvärdet för att beräkna genomsnittliga försäljningspriser, vilket för övrigt är siffror som företaget borde vilja visa upp. Om de naturligtvis inte är det går ner. Transparens, eller brist på det, betyder något när en produkt står för så mycket av försäljningen. Det skulle vara 59 procent från iPhone under fjärde kvartalet, upp från 55 procent ett år tidigare. Beroendet är desto viktigare eftersom den globala smarttelefonförsäljningen saktar ner. Sändningarna sjönk med 6 procent jämfört med föregående år under tredje kvartalet, enligt IDC. Mät den faktiska försäljningen, ett kvartal tidigare, ryckte Huawei plats 2, bakom Samsung, från Apple, enligt Gartner.

Jag frågar igen: Vad försöker Apple dölja? Som jag kommer att förklara i en framtida uppsats är misstag i logistisk produktplanering ett svar. Företaget gör samma misstag som Microsoft gjorde under den tidiga nedgången av sin dominans: Försöker sälja flaggskepp och tillhörande varor som tandkräm, genom att erbjuda för många typer med för mycket överlappande prissättning. Sju baserade Apple-smarttelefonmodeller är tillgängliga innan lagringskapacitet och andra attribut (som färg) tas i beaktande: iPhone 7; iPhone 7 Plus; iPhone 8; iPhone 8 Plus; iPhone XR; iPhone XS; iPhone XS Max. Det är ett recept på ren köparförvirring, samtidigt som tillverknings- och distributionskostnaderna ökar. Men det är ämnet för framtida utarbetande. Det räcker att säga för idag: Konsumentförvirring i en tid då färre människor köper nya smartphones, samtidigt som de förmodligen ökar kostnaden för att göra dem och höjer priserna för att kompensera, är inte en långsiktig framgångsstrategi.

Jag kan göra ett sådant påstående med tillförsikt eftersom det finns ett mätbart prejudikat: Microsoft gjorde liknande taktisk felberäkning med sina vinstmarginaler med hög marginal Office och Windows med början under det senaste decenniet. Någon som kommer ihåg, räkna dem, nio Windows 8-versioner? Det gör jag verkligen. Med detta sagt var Microsofts kostnader till stor del på förhand i programvaruutveckling. Apple tillverkar saker som kostar per enhet – inventering som måste hanteras ordentligt, så att det inte produceras för många widgets och inte tillräckligt med dem sålda (som G4 Cube för arton år sedan).

Men jag avviker. Marknad för iPhone-tandkräm – för många typer med överlappande fördelar – och Apples överdrivna beroende av den ena produkten är bara reflektioner av megatrender. Liksom datorn efter sekelskiftet har dess smartphone-efterträdares dominans toppat globalt. För Apple är intäktsströmmen långsiktigt ohållbar utan någon dramatisk förändring. Fler hinder finns än möjligheter. Till exempel, enligt Gartner, dominerar Android det globala smartphonelandskapet med 88 procent andel; iOS tar rester.

Microsofts Makeover

Kanske i Microsoft finns det en annan lektion. Den tillfälliga värderingsförändringen handlar inte bara om beståndet av en som faller. Microsofts vändning idag är mycket viktigare än Apples tumla. Flash tillbaka till det finanspolitiska första kvartalet 2010, då Office-Windows-Windows Server-stacken till stor del svarade för majoriteten av Microsofts intäkter på 12,92 miljarder dollar, vilket med en uppskjutning föll 14 procent jämfört med året innan. Som jämförelse delades under FQ1 2019, som är den senaste, ökade intäkter (upp 19 procent till 29,1 miljarder dollar) relativt jämnt över de tre stora rapporteringsavdelningarna: Produktivitet och affärsprocesser (9,8 miljarder dollar); Intelligent Cloud (8,6 miljarder dollar); Personal Computing (10,7 miljarder dollar).

Under VD Satya Nadella är Microsoft över. Produktlinjerna är enklare, liksom organisationsstrukturen. Då finns det den riskabla, men framgångsrika, övergången till molnet, där företaget utökar Office-Windows-Windows Server stack uppåt. Omvandlingen är inget annat än fenomenal, särskilt med tanke på hur dåligt Microsoft fumlade marknaden för operativsystem för smartphones. Företagets appar stöder nu de flesta större operativsystem—omfamnar dem, vilket är en enorm avvikelse från eran att gynna Windows framför allt. Under 2018 är Office en prenumeration, liksom andra program som bara är inköp endast eller programvarubaserade produkter. Som sådan är intäkterna mer pålitliga och mindre beroende av variationer i hårdvaruförsäljning eller uppgraderingscykler.

Microsofts marknadsvärdering stiger delvis för att verksamheten är sundare och väl positionerad för att dra nytta av den kontextuella molntjänstperioden. Däremot, precis som Office och Windows på datorer, är Apples förmögenheter alltför knutna till personliga enheter. Medan tjänsteintäkterna växer – med 17 procent till 9,98 miljarder dollar i det finanspolitiska kvartalet – är bidraget bara 15,87 procent av de totala intäkterna. Cook touts tjänster under inkomstsamtal, men molnintäkterna beror till stor del på iOS- eller macOS-enheter; att upprepa, som Microsoft-applikationer som gynnar Windows under PC-beräkningstiden.

När Apples värdering toppade Microsofts för nästan ett decennium sedan markerade det ett ögonblick i övergången från datorer till mobila enheter. Vindarna skiftar igen och de kommer att påskynda övergången till cloud computing, vilket redan finns allestädes närvarande. När Microsofts förmögenhet stiger, faller Apples; med tanke på att de inte är sammankopplade, och uppfattningen är fortfarande en viktig och omätbar faktor som påverkar aktiemarknadens fruktlogotyp älskling. Men bli inte förvånad om det inte finns framtida danser mellan de två rivalerna om toppvärderingspokalen. Microsofts djup är mycket större än Apples, särskilt när man tar hänsyn till närvaron på företagsmarknaden. Ser vi framåt är Apples styrka hittills – helhetskontroll – troligen svaghet, precis som Microsofts tidigare, nästan exklusiva applikationsstöd knutet till Windows.

Kan det vara så att investerare håller på att växa upp och lägger grunden för hype? Vi får se.

Fotokredit: NinaMalyna / Shutterstock

0 Shares