Microsofts Windows är en av de “andra” smarttelefonplattformarna, säger Strategy Analytics

0 Shares

Microsoft Lumia

Windows verkar inte ha en framtid på smarttelefonmarknaden, eftersom de allra flesta konsumenter väljer antingen Android eller iPhone. Det är en sorglig situation, men det är lite som Microsoft och dess partners kan göra nu för att vända saker. Att döma av programvarugigantens senaste presshändelser verkar det som om det har slutat försöka tävla.

Och detta återspeglas i de senaste kvartalsuppgifterna från Strategy Analytics. I rapporten, som analyserar smartphonetransporter under tredje kvartalet 2016, placeras Windows i kategorin “Övrigt”, en plats reserverad för de minst populära plattformarna som bara en handfull konsumenter investerar i.

“BlackBerry och Microsoft Windows Phone har nästan försvunnit på grund av strategiska förändringar, medan Tizen och andra framväxande plattformar har mjuknat upp som ett resultat av begränsade produktportföljer och blygsamt utvecklarstöd”, säger Neil Mawston, vd för Strategy Analytics.

Vad måste Windows nu göra för att komma in i kategorin “Andra”? Tja, det är enkelt. Dess leveranser anses inte vara tillräckligt stora för att den ska kunna listas individuellt. Baren är inte lika hög, eftersom andra plattformar än Android och iOS har sett kombinerade leveranser på bara 0,3 procent förra kvartalet.

Av de 375,4 miljoner smartphones som levererades under tredje kvartalet 2016 räknas endast 1,3 miljoner under “Övriga”. Android-leveranser nådde 328,6 miljoner enheter, vilket gav en marknadsandel på 87,5 procent, medan Apple skickade 45,5 miljoner iPhones, för en marknadsandel på 12,1 procent.

Smartphone-försändelser ökade med sex procent jämfört med året innan, från 354,2 miljoner enheter under tredje kvartalet 2015. Android-transporter ökade med 10,3 procent, upp från 298 miljoner enheter, medan iPhone-transporter är 5,2 procent lägre och minskar från 48 miljoner enheter. Detta har påverkat marknadsandelen.

Androids marknadsandel ökade från 84,1 procent under tredje kvartalet 2015 medan iPhones marknadsandel drabbades av de 13,6 procent som hävdades ett år tidigare. Och det gjorde “Övriga”, som skickade leveranser på 8,2 miljoner enheter under tredje kvartalet 2015 och hade en marknadsandel på 2,3 procent.

Strategy Analytics-smarttelefonsändningar Q3 2016

“Androids ledning av den globala smarttelefonmarknaden ser inte ut som för närvarande. Dess lågkostnadstjänster och användarvänlig programvara är fortfarande attraktiva för hårdvaruproducenter, operatörer och konsumenter över hela världen”, säger Woody Oh, chef för Strategy Analytics. “Emellertid kvarstår flera utmaningar för Google. Android-plattformen blir överfull av hundratals tillverkare, få Android-enhetsleverantörer gör vinst, och Googles nya Pixel-sortiment attackerar sina egna hårdvarupartners som gjorde Android populärt i första hand”.

Med andra ord, nästan nio av tio smartphones som levererades under tredje kvartalet 2016 kör Android. Under tiden visade sig iPhone vara en hårdare försäljning för konsumenterna. Vi måste dock se hur marknaden utvecklas det här kvartalet, när Apples smartphones traditionellt har varit mycket starkare.

Bildkredit: Roman Pyshchyk / Shutterstock.com

0 Shares