Mindre än hälften av Android-säkerhetsappar erbjuder effektivt skydd

0 Shares

En ny studie från oberoende testlaboratorium AV-Comparatives avslöjar att av över 200 Android-säkerhetsappar som testats är majoriteten tvivelaktiga, osäkra eller ineffektiva.

Företaget laddade ner 204 appar från Google Play-butiken i januari i år och fann att 84 av apparna upptäckte över 30 procent av skadliga prover och hade noll falska larm. 79 upptäckte under 30 procent av skadliga prover och / eller hade en hög falsklarmfrekvens.

De återstående 41 apparna har sedan tagits bort från butiken. Dessa beskrivs i rapporten som mycket buggiga, osäkra och ineffektiva appar som verkar ha utvecklats antingen av amatörprogrammerare eller av mjukvarutillverkare som inte är fokuserade på säkerhetsbranschen.

Tester genomfördes med hjälp av en automatiserad process mot 2000 kända skadliga appar och 50 kända bra appar. Testet utfördes på Nexus 5-enheter som kör Android 6.0.1 Marshmallow.

Som du kan förvänta dig några stora namn – inklusive Avast, AVG, BullGuard, ESET, Kaspersky, McAfee och Norton – ingår i de 28 appar som uppnådde 100 procents detekteringspoäng. Intressant var att de flesta testade apparna fick en recension på fyra eller fler i Play-butiken, vilket understryker att användarnas betyg kanske inte är en pålitlig guide för att välja en säkerhetsapp.

“Årets test visar återigen att användarnas betyg inte är någon indikator på hur effektiv en säkerhetsapp är”, säger AV-Comparatives grundare och VD Andreas Clementi. “Många av de appar som inte lyckades ge effektivt skydd mot skadlig programvara hade ändå mycket bra användarrankningar i Google Play Butik. Användare bör vara medvetna om att sådana betyg i bästa fall bara kan relatera till användarupplevelsen, och i värsta fall kommer att innebära att en app har lurat användaren att tro att det är bra – t.ex. genom att upptäcka en ofarlig app som skadlig. Bra resultat i ett oberoende laboratorietest är den bästa indikatorn för att ett program verkligen kommer att skydda dig. Vår årliga djupgående granskning och test av Android-säkerhetsprogram ger användarna en funktionslista och användargränssnittsrapport så att de kan välja den bästa appen för deras behov. “

Du kan ladda ner hela rapporten med en lista över alla appar och information om testmetoden från AV-Comparatives webbplats.

Bildkredit: KirillM / depositphotos.com

0 Shares