Möt Kazam, den nya brittiska smarttelefontillverkaren som tar sikte på de stora kanonerna

0 Shares

En del av Kazams mobilstrategi påminner svagt om Apples inställning till funktioner: om något inte kommer att användas, lämna det. Skillnaden är att den tillämpar detta på Android-smartphones, där konkurrens traditionellt handlar om en-upmanship: stora varumärken sluggar ut det med överlägsna interner, snyggare mönster och allt mer uppfinningsrika mervärdesfunktioner.

Kazam tror att den har enheter som går tå till tå med Apple, Samsung och HTC på hårdvara, design och tillförlitlighet, men det försöker inte ens tävla med mervärde grejer. Att utveckla sådana som Samsungs Smart Scroll och HTCs Zoe är dyrt och – så går teorin – de flesta spelare skulle hellre ha bra prylar för mindre pengar.

“Varumärkena som definierar sig själva av teknik är i detta vapenlopp för att ständigt differentiera. Jag tror att det ibland kan leda till att utveckla tekniken för att vara annorlunda snarare än för att det nödvändigtvis är rätt att göra”, säger Atkins.

Coombes håller med. “Vi är inte oroliga för att 20 000 FoU-ingenjörer ska skapa funktioner som vi inte vill ha. Vi ser tekniskt kunniga kunder som säger:” Vi älskar HTC men vi behöver inte Sense, vi vill ha inbyggd Android; vi älskar vår Samsung-enhet men vi vill inte ha TouchWiz, vi vill ha en inbyggd Android. ‘”

Varje Kazam-enhet kommer att köra den typ av unadorned Android du får på en Nexus-enhet eller en AOSP-version av HTC One eller Samsung Galaxy S4. Men, säger Kazam, kommer de inte att ha de höga priserna på dessa enheter, eftersom företagets FoU-kostnader är lägre än konkurrenternas. Hela Kazams FoU görs av NF Technology Limited, en kinesisk smartphoneutvecklare, under granskning av produktchef Daniel Boff som nyligen gick med i Kazam från WDS.

Och det finns ett annat sätt att Kazam håller nere kostnaderna, säger Coombes: “Vi spenderar inte pengar på att sponsra David Beckham eller OS.”

0 Shares