Mötley Crües Nikki Sixx vill att YouTube ska betala artister mer royalty

0 Shares

nikki_sixx

YouTube betalar inte konstnärer tillräckligt för royalties för musikvideor, och Mötley Crües Nikki Sixx har fått nog. Han säger att den Google-ägda videosidan betalar bara en bråkdel av Apple och Spotify.

Sixx uppmanar andra musiker att gå samman i ett försök att få YouTube att gräva djupare i fickorna och betala artister en skälig andel. Han är snabb med att påpeka att det här inte bara handlar om att få mer pengar för sig själv och insisterar på att han också letar efter “den lilla killen – upp och kommer att vi var vid ett tillfälle”.

Förutom att vara en royaltyfråga, fokuserar debatten också på idén om upphovsrättslag och hur den fungerar runt om i världen. Webbplatser som YouTube som gör det möjligt för människor att ladda upp eget innehåll är immuna mot åtal för upphovsrättsintrång. Musiker hävdar att detta ger webbplatsen en orättvis fördel när man förhandlar om löneavtal, vilket leder till att artister får mindre betalt.

På tal med Guardian sa Sixx:

YouTube betalar ut ungefär en sjätte av vad Spotify och Apple betalar artister. Vi berättar inte för dem hur de ska driva sin verksamhet. Vi säger att artister behandlas rättvist som andra streamingtjänster är. Och förresten, vi är en stor del av det som byggde upp ditt företag: musik är den främsta sökningen på YouTube.

Google hävdar att det betalar ut “miljarder” till musikindustrin och föreslår att YouTube fungerar som en form av reklam:

Vi tror att genom att ge artister och låtskrivare större synlighet kring intäkter som tjänas på YouTube kan vi lösa många av dessa problem. Vi arbetar också hårt för att få mer intäkter till musikbranschen genom vår prenumerationstjänst, samt fortsätter att växa vår annonsstödda verksamhet, vilket gör det möjligt för artister och etiketter att tjäna pengar på de 80 procent musiklyssnare som historiskt aldrig har betalat för musik.

Fotokredit: Helga Esteb / Shutterstock

0 Shares