Mozilla står med Apple mot FBI – föreslår grundläggande principer för regeringens övervakning

0 Shares

fbi_logo

Den pågående tvisten mellan FBI och Apple är helt otrolig. Det skakar mig till mina kärnor att tro att vår regering vill tvinga ett företag att skriva kod i sken av antiterrorism. Helt uppriktigt är den ofta argumenterade åsikten att stödja Apple i detta avseende är antiamerikansk inte bara fel utan förolämpande. Min själ verkar fortfarande från 11 september och jag älskar Amerika, men jag stöder också Tim Cook och företagets kamp för att skydda våra medborgerliga friheter.

Men glöm min åsikt – stora teknikföretag, som Google och Microsoft, står upp och lovar stöd för sin konkurrent, Apple. Nu uttrycker älskling med öppen källkod, Mozilla, också sitt stöd. Att ta det ett steg längre, men Firefox-tillverkaren föreslår också grundläggande principer för statlig övervakning – ungefär som en räkning för kryptering och övervakning.

“Säkerhet är avgörande för ett pålitligt internet. Kryptering är en viktig del av hur det förtroendet görs verkligt. De senaste händelserna kring Apple och FBI skapar ett farligt prejudikat. Vår ståndpunkt i dessa frågor är enkel: FBI borde inte kunna kräva att ett teknikföretag skapar kod som “ångrar” år av säkerhetsförbättringar genom att skapa ytterligare sårbarheter “, säger Mozilla.

Firefox-tillverkaren säger vidare, “även när det är legitimt, statlig övervakning kan orsaka massiv skada för användarsäkerhet och Internet. Regeringar tar inte alltid hänsyn till denna skada när de utför sin övervakningsverksamhet. Apple-ärendet är bara det senaste exemplet. Vi föreslår att regeringarna antar grundläggande principer som styr omfattningen av deras övervakningsaktiviteter och balanserar deras legitima behov med det bredare godet. “

Mozilla delar tre principer.

    Användarsäkerhet: Regeringar behöver stärka användarsäkerheten, inklusive den bästa krypteringen, inte försvaga den.

    Minimal påverkan: Statlig övervakning bör minimera påverkan på användarnas förtroende och säkerhet.

    Ansvarighet: Övervakningsaktiviteterna behöver bemyndigad, oberoende och transparent tillsyn.

Wow, föreslår att en regering har sina medborgares bästa i hjärtat? Vilket nytt koncept! Hur ledsen är det att sådana principer för sunt förnuft måste föreslås? Suck. Mozillas förslag är bra, men lite förenklat.

LÄS MER: Mozilla vill utbilda oss alla om kryptering

Jag tror inte att FBI nödvändigtvis är avsiktligt ond – det är sannolikt bara okunnighet om de underliggande teknikerna. Byrån tror förmodligen att det är ytterst viktigt att skydda oss från terrorism, och även om det är viktigt bör det inte gå på bekostnad av våra medborgerliga friheter.

Vad tycker du om Mozillas trepunktsförslag? Berätta för mig i kommentarerna. Om du gillar det som Mozilla säger, uppmanas du att twittra med hashtaggen #IstandwithMozilla.

Fotokredit: ruskpp / Shutterstock

0 Shares