Murade iPhones med ‘Error 53’ kostade bara Apple 6,7 miljoner dollar i Australien

0 Shares

Hängande Apple-logotyp

Apple har fått böter på 9 miljoner dollar (6,7 miljoner dollar) för vilseledande kunder i Australien. För mer än två år sedan började Apple “bricka” iPhones som hade fixats till icke-auktoriserade tredjepartsreparatörer, vilket genererade ett fel 53.

Apple erkände att avsiktligt förhindra vissa reparerade iPhones och iPads från att arbeta av säkerhetsskäl, men senare bad om ursäkt och utfärdade en fix. Den australiska konkurrens- och konsumentkommissionen (ACCC) stämde dock Apple för “vilseledande eller vilseledande beteende”, och nu har en australisk domstol drabbat iPhone-tillverkaren med en böter på flera miljoner dollar

Se även:

ACCC anklagade Apple för att använda en mjukvaruuppdatering till iOS 9 för att inaktivera enheter vars skärmar hade ersatts av tredje part. Minst 275 australiska kunder påverkades av uppdateringen som murade sina iPhones, och Federal Court dömde att Apple hade gjort “falska eller vilseledande uttalanden till kunderna” om deras rättigheter genom att informera dem om att de inte hade rätt till återbetalning.

Apple visade sig bryta mot Australiens konsumentlagstiftning och även om företaget hade kontaktat mer än 5 000 kunder för att erbjuda kompensation utfärdades en böter på 9 miljoner dollar (6,7 miljoner dollar).

ACCC: s Sarah Court sa:

Om en produkt är felaktig har kunderna lagligt rätt till reparation eller utbyte enligt den australiska konsumentlagen, och ibland till och med återbetalning. Apples representationer fick kunder att tro att de skulle nekas botemedel mot deras felaktiga enhet eftersom de använde en tredjepartsreparatör.

Domstolen förklarade att det faktum att en iPhone eller iPad hade reparerats av någon annan än Apple inte gjorde det och inte kunde leda till att konsumentgarantierna upphörde att gälla, eller att konsumentens rätt till en åtgärd släcktes.

Apple har inte reagerat på domstolsbeslutet utöver att säga att de hade haft “mycket produktiva samtal med ACCC om detta”.

Bildkredit: Andriy Blokhin / Shutterstock

0 Shares