Något du måste veta om iPhone X

0 Shares

Jag anser mig lycklig, även om vissa kommentarer (du vet vem du är) inte håller med, genom att framgångsrikt beställa iPhone X för leverans på lanseringsdagen – 3 november. En FedEx-förare tog det förväntade paketet till min dörr igår eftermiddag. Jag drog ner till Apple Store för att köpa AppleCare + innan mina smutsiga tassar smekte stålfälgarna (vroom) och det generösa glaset (skärmen mäter 5,8 tum diagonalt).

Att byta ut iPhone 7 Plus, som har fördelar som är mycket tillfredsställande, är lite extravagant. Men jag ville att X skulle granska och för sin mindre storlek men större skärm – förstå varningar: Hemknappens borttagning förändrar grundläggande interaktion och innebär att anpassa vanor (åh min värkande muskelminne).

Tack, röd

Apple öppnade officiellt förbeställningar kl 12:01 PDT den 27 oktober 2017. Jag hade företagets butikswebbplats öppen i en Safari-flik och butiksapp på iPad Pro 10.5. Jag loggade också in på Verizon, där alternativet att köpa dyker upp en minut (kanske mer) tidigt. Jag klättrade för att slå igenom processen för att få ett X innan det ursprungliga lagret sålde ut och i hopp om att få leverans av lanseringsdagen. Jag visste av min erfarenhet att köpa iPhone 6 att Verizon kanske inte väntar till den tilldelade tiden.

Medan Apple Store i appen och på webben ännu inte tog emot beställningar, hade jag en bekräftelse via e-post kl 12:04 för 256 GB rymdgrå variant. Jag twittrade: “Att beställa #iPhoneX från @verizon var så snabbt och enkelt att jag fortsätter att tänka att något måste gå fel. Jag andas när betalning skickar till kreditkort”. Företaget svarade: “Inga bekymmer. Det är enkelt. Låt oss veta om du har några frågor”. Röd laddade inte mitt kreditkort förrän enheten skickades dagar senare – och med FedEx-bekräftelse via e-post mottog jag det långvariga lättnadens andedräkt.

Familjefrågor relaterade till nästan slutstädning av vår gamla lägenhet höll mig borta från min senaste tekniska skatt vid dess ankomst runt kl. 13.30. Två timmar senare anlände jag till Apple Store för att köpa utökat skydd och reparationsgaranti för att upptäcka att kostnaden är betydligt högre för iPhone X. Hosta, hosta. En gag-me $ 199. Frak mig! Men kostnaden för att inte ha AppleCare + kan vara högre om en smartphone med glas fram och bak tappades. Jag har använt mobiltelefoner i 20 år och har aldrig gått sönder. Men säg aldrig aldrig, va?

(Sidofält: När jag fotograferade för den här berättelsen placerade jag iPhone X på min cykelstol och tänkte skapa ett klassiskt foto. Istället gled enheten av och föll 3 meter till trägolvet. Vänd nedåt! Detta skulle vara första gången Jag har tappat en iPhone. “Åh, nej. Åh, nej. Åh, nej”, mumlade jag och tog upp enheten men vågade inte vända den för att se. Trettio sekunder av ångest senare, spänning överväldigad – och lättnad! skärmen splittrades inte eller skadades inte på något sätt. Jag bär mina telefoner barbacka, så det fanns inget skyddsfodral. Prata om stunder av lättnad.)

Helt enkelt tillfredsställande

Att ställa in X är så enkelt att jag hade förmånen att göra det två gånger! Tack till Apple för att göra processen okomplicerad – nästan mind-reading! Installationen frågade om jag ville återställa från en annan iPhone (ja) och gav en smidig synkroniseringsprocess som skulle ha varit felfri om jag inte hade kört iOS 11.2 beta på 7 Plus. Det lämnade mig att göra en delvis installation, uppdatera till samma programvara, återställa och börja om. Min dåliga, inte Apples.

Jag har länge hört om vikten av enkel synkronisering. Till exempel, i min 12 år gamla analys “iPod Shuffle: Apple Understated”, förklarar jag om designetiken bakom musikspelaren: “Apple använder sitt underskattade tillvägagångssätt för att ta bort komplexiteten också i praktiskt taget alla sina produkter … Synkroniseringsprocessen är mycket underskattad, men på rätt sätt som tar bort komplexiteten och därmed förbättrar användarupplevelsen “.

Jag kunde själv plagiera och fylla i iPhone X för iPod Shuffle och publicera om. Jag ser i den här smarttelefonen den snäva integrationen av mjukvara och hårdvara som var kännetecknet för Apple-design under grundaren Steve Jobs andra kommande glansdagar.

Jag skulle beskriva inställningen av tioårsdagen för iPhone som “anmärkningsvärd” och “häpnadsväckande”. Out-of-the-box erfarenhet innebär allt. Användarna ska känna Bra om deras leksak. Positivt känslomässigt innehåll binder köparen till sin sak och (förmodligen) till det underliggande varumärket. Apple förstår konceptet bra och att se dess återuppkomst efter lång frånvaro är uppfriskande.

Äntligen!

Något annat: Slutligen överskrider fruktlogoföretaget koncepten som gjorde den ursprungliga iPhone och dess efterträdare till innovativa störare. Nokia uppfann smarttelefonen mer än ett decennium innan Apple släppte sin egen. Jobs and Company använde olika sensorer för att humanisera enheten och för att göra den mer autosvarig för dig.

Den underliggande designetiken förklarar iPhones växande popularitet mer än journalisters, skicklighetspersoner eller tekniska konkurrenters besatthet av skärmen (eller efterliknar den). Tänk på hur länge Apple framgångsrikt sålde smartphones med betydligt mindre skärmar än konkurrenter.

Företagets Face ID är magiskt; grundläggande omvandling. Plötsligt är iPhone anmärkningsvärt lyhörd igen. Lyft enheten och låser upp den. Svep sedan upp från där låsskärmen skulle gå utöver aviseringar. Ansiktsigenkänning kan också autentisera där lösenord eller Touch ID skulle krävas på en annan enhet. Frak me, det är snabbt, smidigt och lyhört.

Google bjuder på den artificiella intelligensen som gör dess assistent och sökning mer lyhörd och personlig. Men Apple levererar intelligens nu – som du kan se, hur iPhone X tar den mest synligt mänskliga delen av dig (ansiktet) och använder den för din fördel. Utförandet utökar synkroniseringskonceptet från data till UX (användarupplevelse).

Tänk om

För all hype om Apple-innovation som sträcker sig över flera decennier tror jag att det finns ett starkt fall mot Jobs vision för det grafiska användargränssnittet. Låt oss anta att det inte fanns någon vänlig GUI avancerad av den ursprungliga Mac-datorn och kopierad av Microsoft för olika versioner av Windows. Den naturliga utvecklingen från kommandoraden och textinmatningen – vare sig från dumma terminaler eller smarta datorer – borde ha varit röst.

Star Trek-universumet med att prata med en datoranordning, och det svarar intelligent, kunde ha varit vanligt för två decennier sedan. Jag tror att GUI var en avvikelse från den väg vi är på i slutet av 2010: touchless interaktion.

Google får detta koncept, och även Amazon. Apple sprang framåt med Siri och kunde sedan inte hänga med; designetiken fokuserade på att bevara finger / handinmatnings-GUI. Tioårsdagen för iPhone bryter sig från motivet genom att ta bort hemknappen, göra Siri seriös ersättning och använda ansiktsigenkänning för att göra enheten ännu mer lyhörd.

Humph. I en konstigt oväntad twist överskrider Apples Face ID röst med mållös samspel. Jag använder ordet för att beskriva processen och överraska det. Kanske är databehandlingens framtid inte röst. Jag kan föreställa mig en närtid när en blick berättar för iPhone vad du vill ha och enheten svarar – som om det finns någon telepatisk kommunikation baserad på ansiktsuttryck. Med tanke på framtida applikationer finns det mycket mer i Apples inställning till förstärkt verklighet än vad teknikindustrin vet. Hehe, framåt.

iPhone X är mindre än 7 Plus men med större skärm

Produkt med syfte

Tidigare harpade jag om att Apple skapade produkter utan syfte och undrade om under VD Tim Cook skulle företaget någonsin kunna uppnå storhet. För att komma dit argumenterade jag för att Apple skulle behöva ta djärva risker och störa sig själv. I min tidiga iPhone X-undersökning gör företaget båda. Risken är delvis den höga prissättningen efter den senaste versionen av iPhone 8 och 8 Plus. Relaterat är störning genom att ta bort saker som användare och utvecklare är vana vid (som hemknappen) och tvingar dem att utveckla nya vanor (eller programvara, när det gäller utvecklare).

Den nya smarttelefonen går också ner på ett sätt som är för nödvändigt: Storlek. I åratal har jag greppat om att dessa saker blir för stora. Jobs skakade upp musikspelarmarknaden med liten iPod nano hösten 2005. Medieenheten stick-of-gum-size ersatte företagets Mini på höjden av sin popularitet. Flyttet var riskabelt och djärvt.

Jag känner på samma sätt om risken och djärvheten bakom X och minskade också medan jag gjorde skärmen större. Smarttelefonen är 143,6 x 70,9 x 7,7 mm (5,65 x 2,79 x 3 tum) och väger 174 gram (6,14 uns). Det är bara lite större än 138,4 x 67,3 x 7,3 mm (5,45 x 2,65 x 0,29 tum), vilken skärm är betydligt mindre (4,7 tum vs 5,8 tum) och lägre upplösning (1334 x 750 vid 321 pixlar per tum vs 2436 x 1125 vid 458 ppi).

Om Apple kan göra framtida iPhones ännu mer lyhörda med begränsad, aktiv interaktion, varför skulle inte storleken vara mindre fortfarande?

Principer för design

För ett decennium sedan utvecklade jag Principles of Good Design, som det nu finns åtta. Framgångsrika produkter måste:

1. Dölj komplexitet
2. Betona enkelhet
3. Få användarna att känna sig lyckliga
4. Bygg vidare på det som är bekant
5. Genomför mänskliga egenskaper
6. Gör vad det ska riktigt bra
7. Låt människor göra något de önskade att de kunde göra men inte kunde
8. När du förskjuter något annat, erbjuda betydligt bättre upplevelse

Den ursprungliga iPhone uppfyllde lätt alla åtta principerna, och om inte något dramatiskt inträffar under min testning måste jag säga samma sak om X. Den sista punkten av de åtta är svagast uppfylld men uppfylls fortfarande om den sak som byts ut är den stora smarttelefonen och att föra sina kärnfördelar (och ytterligare) till mindre, snyggare formfaktor.

När jag slår upp är mitt första intryck inget mindre än “WOW!” Men det finns mycket test framöver och vi får se hur jag känner för iPhone X efter en månads användning.

Fotokrediter: Joe Wilcox

0 Shares