När Debian kommer till Windows 10, ska vi oroa oss för att Microsoft kommer att “omfamna, utvidga och släcka” Linux?

0 Shares

Personligen är jag inte ett fan av att köra Linux-distributioner på Windows 10 – WSL, virtuell maskin eller på annat sätt. Medan jag uppskattar Microsofts fokus på Linux nyligen, anser jag att om du vill köra ett operativsystem baserat på den källan med öppen källkod, så borde du bara göra det naturligt – inte ovanpå Windows. Även om det inte finns några bevis för att något skadligt är på gång känns det som att Windows-tillverkaren kapar Linux-rörelsen lite genom att servera distros i sin butik. Jag ber att det inte finns någon “omfamning, förlängning och släckning” av shenanigans.

Just igår rapporterade vi att Kali Linux fanns i Microsoft Store för Windows 10. Det var stora nyheter, men det var inte särskilt betydelsefullt i det stora schemat, eftersom Kali inte är särskilt känd. Idag finns det onekligen stora nyheter – Debian går med i SUSE, Ubuntu och Kali i Microsoft Store. Bör Linux-communityn vara orolig?

“Vi är glada att meddela att du nu kan ladda ner och installera Debian GNU / Linux via Windows Store! Efter att vi meddelade att du skulle kunna installera och köra flera distros sida vid sida på WSL, är vi glada att introducera ytterligare en av dina favorit Linux-distros till Windows Store. Som utlovat utökar vi din förmåga att köra flera distros på WSL! Vi introducerar Debian GNU / Linux som körs på WSL, säger Tara Raj, programchef, Microsoft.

LÄS OCH: Vill du byta från Windows 10 till Linux? Ladda ner Zorin OS 12.2 med Microsoft Office-support

Raj förklarar: “Debian levereras med över 51.000 paket, en pakethanterare (APT) och andra verktyg som gör det möjligt att hantera tusentals datorer lika enkelt som att installera en enda applikation. Den finns i över 70 språk och är helt anpassningsbar – ta isär ditt system, byt ut ikoner, skrivbordstema eller något annat du kan tänka dig. Med Debian är det möjligt att göra din dator verkligen din egen. Debian byggs av en volontärorganisation med nästan 2000 Debian-utvecklare. distribuerat över mer än 60 länder över hela världen och samarbetar varje dag via internet. “

Om du är en Windows 10-användare som gillar konceptet att köra Linux ovanpå Microsofts stationära operativsystem, var god och vet att jag inte bedömer dig. I själva verket kan praxis vara helt meningsfullt i ditt fall. Om du vill göra det med Debian kan du hämta det från Microsoft Store här.

Min oro nyligen är att Microsoft så småningom kan försöka göra konceptet att köra en Linux distro nativt till det förflutna. Om det är företagets avsikt eller ej är okänt. Windows-tillverkaren ger ingen anledning att misstänka onda planer, förutom tidigare negativa kommentarer om Linux och öppen källkod. Till exempel kallade tidigare Microsoft-vd Steve Ballmer en gång Linux för “cancer” – på allvar.

LÄS OCH: Microsoft släpper Skype som ett Snap för Linux

Trots den nya VD Satya Nadellas offentliga kärlek till öppenhet, vänligen vet att vi i Linux-communityn fortfarande tittar noga på dig, Microsoft. Att omfamna är bra, men alla försök att släcka är en krigshandling.

Bildkredit: Peshkova / Shutterstock

0 Shares