NASA kemisk bärbar dator kan hjälpa till att söka liv på den röda planeten Mars

0 Shares

Pusslet om livet fanns på Mars är något som har förvirrat forskare sedan rymdresans tid kom. Många sonder har skickats till den röda planeten, och vi har nått spännande nära att förklara att livet kunde ha funnits på planeten tidigare. I ett försök att hitta liv utanför jorden, gör NASA en kemisk bärbar dator – ett miniatyriserat laboratorium som kan upptäcka aminosyror och fettsyror i andra världar.

Det miniatyriserade laboratoriet utvecklas av NASA: s Jet Propulsion Laboratory i Pasadena, Kalifornien och det kan upptäcka material som är livsviktiga som aminosyror och fettsyror.

Jessica Creamer, en NASA-postdoktor, baserad på JPL, förklarade att om instrumentet skickades ut i rymden kommer det att vara det mest känsliga instrumentet någonsin att gå ut i rymden och skulle kunna sniffa ut livsviktiga molekyler. Forskarna planerar att skicka laboratoriet till andra planetkroppar som Mars eller Europa.

Instrumentet är storleken på en vanlig bärbar dator, men tjockare för att genomföra komplexa operationer som kemisk analys av vilket prov som helst. Enheten tar in provet innan den kan analysera de olika komponenterna och separerar och identifierar molekyler som aminosyror och fettsyror som är avgörande för livet.

Fernanda Mora, en teknolog, tillade att den kemiska analysatorn kan omprogrammeras mycket liknande en bärbar dator för att utföra olika funktioner. Precis som olika appar på en bärbar dator som utför olika funktioner har instrumentet appar för olika analyser som aminosyror och fettsyror.

Både Aminosyror och Fettsyror är viktiga komponenter i livet. Aminosyror är komponenter i proteiner som anses vara byggstenar i vilken organism som helst, medan fettsyror är väsentliga komponenter i cellmembranet.

Aminosyror förekommer i naturen i två typer – Laevo till vänster och Dextro eller högerhänt. Båda är spegelbilder av varandra. Forskarens hypoteser att livet på jorden utvecklades med hjälp av vänsterhänta aminosyror.

Det finns en möjlighet att livet i andra världar kan använda högerhänt slag. Om något prov erhålls och innehåller en 50-50 blandning av vänster och höger aminosyror kan man dra slutsatsen att provet inte är av biologiskt ursprung. Varje överskott av någon av de två aminosyrorna innebär att provet är av biologiskt ursprung.

0 Shares