Nokia E61 recension

0 Shares

Vid första anblicken är E61: s “retro-kalkylator” utmanande – men ta upp den och vi trotsar dig att inte bli kär. Det kan se plastigt ut på bilder, men det är faktiskt inneslutet i hård metall, och även om det är lika högt och brett som en Blackberry, är det drygt hälften så tjockt och har dubbla superkrafter.

Har Casio haft en hand i att göra den här?

Det är en enorm lättnad att upptäcka att Nokia äntligen har upptäckt tunn. Waifishness är trots allt den egenskap som har vunnit Motorola en stor del av den mobila marknaden, trots Motos notoriskt ointuitiva programvara. Inga sådana användbarhetsproblem drabbar E61, som kör samma Symbian 9.1-operativsystem och Series 60 v3-fronten som den lysande N80, vinnare av Stuffs smartphone Supertest (juli 2006).

Till skillnad från N80 har E61 en tålig batteritid – med alla smaker av trådlöst aktiverat klarar den fortfarande över en vecka i beredskap och ett bra par dagar av tung användning. Och pojke, hur du ska använda det. Med ett fantastiskt tummanövrerat Qwerty-tangentbord och en ljus QVGA-skärm (med 16 miljoner färger) är E61 en otrevlig glädje att spela med – inte minst för att den har Nokias fantastiska nya mobilwebbläsare.

S60-webbläsaren är baserad på samma kod som Apples Safari, som gör webbsidor som du ser dem på en stationär dator. Det är kallare än de flesta stationära webbläsare och nästan lika kraftfullt (RSS och Javascript är närvarande och korrekta, men du måste nöja dig med en “lite” version av Flash som tyvärr är bredvid värdelös).

Hur betygsätts det mot konkurrenterna?

E61 är verkligen mer önskvärt än Blackberry 8700 – inte bara är det smalare, det är också mer funktionellt tack vare 3G, Wi-Fi, fullständig webbläsning och möjligheten att redigera e-postbilagor. Det är kompatibelt med nästan alla push-e-posttjänster också – inklusive Blackberry – vilket nästan kompenserar för det faktum att webbläsaren av någon anledning inte är kompatibel med Outlook Web Access. Du måste ladda ner Opera för det – även om det, för att vara rättvist, ingår en Exchange Server-kanal. Det finns också en installationsguide för POP-konton – som gmail – som fungerar som en dröm.

Jämfört med vår nuvarande favoritsmartphone, N80, kämpar E61 en tapper kamp. Skärmen är större, men upplösningen är faktiskt lägre. Trots att den är 3G-kompatibel har E61 ingen kamera för snaps eller videosamtal. Men det trumfar N80 när det gäller arbete – snarare än en dokumentläsare har E61 Office-kompatibla affärsappar (ordbehandlare, kalkylark och till och med PowerPoint-redigerare), plus Worldmate för lokal väder- och tidsinformation och en mycket användbar Zip Manager för nedladdningar.

E61 erbjuder också Voice Over IP-funktionalitet för gratis samtal med Wi-Fi. Vi kämpade emellertid förgäves för att få det här att fungera – synd, för det här är potentiellt E61: s mördare-funktion. Men var inte rädd, vi fortsätter att försöka.

I själva verket är E61 inriktad på styrelserummet; en telefon för

kraftfulla execs som vill ha en e-postadress som inte förstör raderna i deras kostym. Men även om du arbetar i pannrummet är E61 värt en titt om du är ute efter en bra smartphone. Det enda som hindrar den från att vara en allroundklassiker är bristen på en kamera.

0 Shares