Nokia Lumia 830 recension

0 Shares

Skärmen når inte riktigt sådana höjder, men den kommer nära. Nokia Lumia 830 har en IPS LCD-skärm på 1280 x 720 pixlar på 5 tum, vilket Nokia-fanatiker omedelbart kommer att märka att det är en nedrullning från Lumia 930: s Full HD Super AMOLED-panel.

OLED-skärmar är inte kategoriskt bättre än LCD-skärmar i telefoner, men de passar perfekt med ClearBlack-taggen som Nokia gäller för sina mest snygga mobiler. ClearBlack handlar om att ge bästa kontrast, bästa klarhet och djupaste svarta.

Med en IPS LCD-skärm kan Lumia 830 inte erbjuda kontrasten och svartnivån på Lumia 930, men den kommer ganska nära. Du kan se att svarta har en antydan till grått, särskilt i ett mörkt rum, men om du inte tittar på filmer i sängen är det inte ett stort problem. Detta är också en av de bättre LCD-skärmar som vi har sett: precis som Sony Xperia Z3 erbjuder den bra svart prestanda för sin typ.

Färgprestanda är också ganska fantastisk. Lumia 830 gör Windows Phone 8.1s Live Tiles riktigt pop, utan mycket av den radioaktiva ögonglobsmältning som du ibland kan se i en OLED-rival.

Du kan justera hur skärmen ser ut mer än i äldre Lumias. Precis som Samsungs bästa telefoner erbjuder Lumia 830 färgprofiler för att anpassa hur varm eller sval skärmen ser ut, hur mättad den är och till och med färgtonen.

Det är bland de allra bästa gränssnitt för skärmanpassning som vi har sett i en telefon, så att du kan göra meningsfulla tweaks utan att ge dig möjligheten att helt förstöra skärmen.

I andra avseenden verkar det dock som om Nokia 830 saknar en OLED-skärm. Den visar tiden och eventuella senaste meddelanden i svartvitt ett tag när du stänger av skärmen. Detta introducerades ursprungligen för OLED-modeller eftersom, eftersom OLED inte använder bakgrundsbelysning, använder den inte mycket ström.

Du får inte samma fördel med LCD, vilket betyder att Lumia 830 tar lite batteriträff för detta – men inte en större.

Eagle eaed kommer också att märka att Lumia 830 inte har en Full HD-skärm. Dess 294ppi är inte tillräckligt hög för att du ska få den perfekta skärpan i Retina-stil, men skärmen är verkligen i “tillräckligt skarpt” territorium. De som verkligen bryr sig om skärmens skärpa kanske vill överväga LG G2 eller Nexus 5, som båda är tillgängliga för samma mängd eller mindre i dessa dagar.

Lumia 830: s ljusstyrka kan också förbättras. Som med andra Nokias erbjuder den tre manuella ljusstyrkainställningar (låg, medium, hög) eller en automatisk. Vi tyckte ofta att Lumia 830 var lite för ljus när den var inställd på auto: inget bra för den sista biten av Facebook på bio innan trailers rullar.

Det finns ett sätt att anpassa automatisk ljusstyrka i menyn Inställningar, men det ändrar nivån i allmänhet, vilket innebär att dimning minskar maximal ljusstyrka såväl som lägsta nivå – och vi är inte övertygade om att många ens kommer att inse att det är där.

Att vara lite ljus i mörka rum är ändå bättre än att inte kunna se Lumia 830 i starkt solljus. Utomhus synlighet är inte helt i nivå med en topp Super AMOLED skärm, men telefonens skärm är fortfarande lätt att läsa på en solig dag. Vrid upp spaken för automatisk ljusstyrka till max och skärmen blir allvarligt ljus.

LÄS MER: LG G2 recension

0 Shares