Nokia N95 recension

0 Shares

Det fanns bara en smartphone Stuff ville i fickan 2006 – Nokias N80. Funktionspaket men fickbart, det definierade en ny standard för anslutning och hade den bästa skärmen vi någonsin har sett på en mobil.

Dessa finländare har uppenbarligen tappat sin sahti, för det var bara en smakprov för konvergensen att följa. N95 ser ut som sin föregångare, men har en 5MP-kamera, ännu mer trådlös anslutning (stereo Bluetooth och HSDPA eller 3.5G) och sat-nav. Kort sagt, det är den smartaste smarttelefonen vi någonsin har sett.

Reseguide

Sat-nav är N95: s stora försäljningsargument. Till skillnad från de flesta konkurrerande GPS-enheter kommer det inte med förinstallerade kartor, utan ger dig fri tillgång till en planetens kartläggning som du kan ladda ner via en medföljande PC-app eller direkt till din mobil. Dessa lagras sedan på ditt MicroSD-kort, så att du kan leta upp adresser och planera rutter utan att betala ett öre.

Men vänta – det är inte fullt fungerande sat-nav. För att få detta måste du betala för en licens, med priser som sträcker sig från £ 5 per månad till £ 50 i tre år. När du väl är aktiverad får du 3D-kartläggning och röstinstruktioner, men du måste också övervinna en av N95: s största designfel – GPS-mottagaren är inbyggd i telefonens bas. Det betyder att det kan ta några minuter att få ett lås på din position, och till fots måste du hålla telefonen besvärligt, som om du ger den till förbipasserande.

Mottagningen i bilen är också ojämn och batteritiden minskas till en timme eller två när GPS används. Trots allt detta är det otroligt befriande att ha en telefon som alltid kan ta dig hem, visa dig närmaste tågstation eller skicka din exakta plats med sms.

Multimedia master

Som en multimediaenhet fungerar N95 mycket bra. För bara ned skärmen så är du i musikspelarens applikation med dedikerade uppspelningsknappar till hands. N95 stöder också en mängd olika format: WMA-filer som hyrs från Napster och de nya ‘premium’ oskyddade AAC-filerna som Apple snart kommer att sälja stöds båda.

Bluetooth-stereo innebär att du kan använda trådlösa hörlurar, Real Video är förinstallerade och det enorma utbudet av nedladdningsbara serie 60-appar – från en Ogg Vorbis-spelare till Nokias gratis podcasting-app – gör den till en mångsidig underhållare. Den enda stora besvikelsen är skärmen, som är större än N80 men har fått sin upplösning reducerad från 352×416 pixlar till QVGA, vilket gör webbläsaren lite mindre kul att använda.

Den bästa kameran någonsin?

Men vad med N95: s andra stora försäljningsargument, 5MP-kameran? Tack vare Carl Zeiss-autofokusoptik är det verkligen en del av den kompakta kompaktkameran, trots viss misstänkt färgåtergivning och överskärpta kanter. Bristen på optisk zoom eller anständig blixt förhindrar dock att den kan ersätta digicam eller videokamera.

Ändå har det aldrig varit enklare att dela dina foton och video. N95 packar UPnP, vilket gör att du kan skicka och ta emot från kompatibla enheter. Medan du väntar på att fler av dessa gizmos ska anlända kan du använda den medföljande TV-kabeln för att spela upp video på din telefon eller musik på din hi-fi.

Problemet med konvergens

N95 har en häpnadsväckande mängd fullfettsfunktioner, men att göra dem omedelbart tillgängliga har äventyrat enhetens viktigaste känsla. Den tvåvägs glidskärmen på vår granskningsenhet hade en oroväckande mängd skakningar och de lätta materialen betyder att telefonen saknar N80: s behagliga lyft och kurvor.

Det här är dock bara plockning. N95: s batteri klarar mycket bra, varar i två dagar av tung användning, och dess häpnadsväckande funktionsuppsättning betyder att det är den absolut bästa smarttelefonen på planeten. En riktig titanisk kamp med Apples iPhone väntar i vinter.

0 Shares