Nokia stämmer Apple för påstådd patentintrång

0 Shares

Google vill köpa dina patent från dig

Nokia meddelade just att det stämmer Apple i USA och Tyskland eftersom iPhone-tillverkaren påstås bryta mot några av sina patent. Enligt det finska företaget avvisade Apple alla licenserbjudanden som skulle ha gjort det möjligt för lagligt att dra nytta av de intrång som förekommit.

“Genom vår ihållande investering i forskning och utveckling har Nokia skapat eller bidragit till många av de grundläggande teknologier som används i dagens mobila enheter, inklusive Apple-produkter. Efter flera år av förhandlingar som försöker nå en överenskommelse för att täcka Apples användning av dessa patent nu vidtar åtgärder för att försvara våra rättigheter ”, säger Nokias chef för patentaffärer, Ilkka Rahnasto.

I USA tar Nokia Apple till domstol i Texas och väcker rättsliga åtgärder mot iPhone-tillverkaren vid USA: s tingsrätt för Eastern District of Texas. I Tyskland kommer Nokia att möta Apple vid de regionala domstolarna i Düsseldorf, Mannheim och München.

Många patentöverträdelser stämmer i Texas, med nämnda tingsrätt attrahera “en enorm mängd högteknologiska patenttvister”, enligt EFF. I grund och botten, om du vill ta ett företag till domstol i USA för att bryta mot dina patent, är det här du går till. Särskilt patentroll älskar Eastern District.

Det betyder inte att Nokia är ett patenttroll, utan snarare att det gjorde ett självklart val. Den finska tillverkaren kommer att möta Apple i den lokala domstolen över 32 patent “som täcker teknik som display, användargränssnitt, programvara, antenn, chipsets och videokodning”.

Nokia säger också att det kommer att lägga fram nya stämningar i andra jurisdiktioner, så vi kan förvänta oss att patentkriget mellan det och Apple kommer att göra rubriker för de närmaste åren. Apple stämde Samsung under 2011 för den påstådda överträdelsen av några av dess patent, och ärendet fortsatte fram till tidigare i år, då högsta domstolen avgav en dom. Samsung vann slutligen denna kamp.

Düsseldorf, Mannheim och Munch har ett liknande rykte som Texas när det gäller patenttvister. Många rättegångar har inletts i de tre ovannämnda tyska städerna. De har gynnats av Apple och Samsung när de två tekniska jättarna valde att lösa sina patentskillnader i tyska domstolar.

Om Nokia vinner kan Apple orsaka allvarliga ekonomiska skador. En vinst kan också leda till vissa produktförbud, beroende på vilka produkter som använder dess patent. Under tiden, om Apple vinner, har Nokia inte så mycket att förlora. Det finska företaget producerar inte enheter där Apple är starkt, och det är osannolikt att iPhone-tillverkaren har en stark patentportfölj som påverkar Nokias nuvarande affärsverksamhet på ett meningsfullt sätt.

Fotokredit: Olivier Le Moal / Shutterstock

0 Shares