Ny spionprogram försöker utpressa Android- och iOS-användare

0 Shares

lösenbrev

Forskare vid säkerhetsföretaget Lookout har upptäckt en ny spionprogram som riktar sig till iOS- och Android-användare i flera asiatiska länder.

Kallas Goontact, det riktar sig till användare som lockas till olagliga webbplatser och stjäl personlig information som lagras på deras mobila enheter för att utföra sextorsbedrägerier.

Informationen som Goontact kan extrahera innehåller enhetsidentifierare och telefonnummer, kontaktinformation, SMS-meddelanden, foton på extern lagring och till och med platsdata. De skyldiga som står i spetsen för Goontact är fortfarande okända men baserat på Lookouts forskning är det mycket troligt att detta är det senaste tillskottet till en brottsmedelsföreningars arsenal snarare än att komma från en nationalstatsspelare.

“Det är ingen hemlighet att mobila enheter är en skattkista för cyberbrottslingar”, säger Phil Hochmuth, programchef för företagsrörlighet vid IDC. “När användningen av mobila enheter fortsätter att öka, ökar också mognaden hos cyberbrott i iOS och Android. Nu mer än någonsin måste konsumenter vara proaktiva för att undvika kompromisser med iOS- och Android-hotaktörer vars huvudsakliga mål är att slita dem ekonomiskt.”

Bedrägerierna lockar offer till webbplatser som erbjuder eskorttjänster där operatörer sedan övertygar dem att övertyga dem om att installera mobilapplikationer som är avsedda att “förbättra användarupplevelsen”. Dessa appar har dock ingen verklig användarfunktionalitet, förutom att stjäla offrets personuppgifter som sedan används av angriparen för att försöka pressa ut pengar från målet.

En detaljerad beskrivning av skadlig kod finns på Lookout-bloggen.

Bildkredit: Robynrg / Shutterstock

0 Shares