OnePlus 5 är inte ditt typiska flaggskepp [Review]

0 Shares

OnePlus 5 fram

Det finns få smartphones som lockar lika mycket uppmärksamhet som ett nytt OnePlus-flaggskepp. Och det är lätt att förstå varför. Du får i stort sett allt du förväntar dig av en flaggskeppsenhet, men till en bråkdel av kostnaden. Receptet har inte förändrats med årets OnePlus 5.

Även om det inte har förändrats dramatiskt på utsidan, är den nya “flaggskeppsmördaren” mer kraftfull och spännande än någonsin. Det är också dyrare, vilket ger en intressant fråga: Är OnePlus 5 fortfarande speciell på dagens trånga marknad?

Vad finns i boxen?

Jag har alltid haft glädje av att unboxa OnePlus flaggskepp. Förpackningen är av högsta kvalitet och lådans vita och röda färgkombination ser fantastiskt ut. Men det som är mest intressant är inuti.

OnePlus 5 som jag har testat är Slate Grey-modellen med 8 GB RAM och 128 GB lagringsutrymme. Det sitter högst upp i den nuvarande sortimentet; det kostar $ 539. Oavsett om du får den här eller 6 GB OnePlus 5 med 64 GB lagringsutrymme (vilket kostar 479 USD) är tillbehören desamma.

Så under OnePlus 5 får du en mapp med den vanliga dokumentationen och ett SIM-utmatningsverktyg och under det finns USB Type-C-kabeln och Dash-laddaren. Som med tidigare OnePlus-flaggskepp finns det inga hörlurar i lådan.

OnePlus säljer en hel del tillbehör till OnePlus 5 via sin onlinebutik, så om du vill få ett fodral eller hörlurar kan du få dem bredvid enheten.

När du skriver denna artikel får du dock ett par hörlurar OnePlus-märkta Bullets (V2) gratis. Lägg bara till dem i kundvagnen innan du gör din beställning för att dra nytta av detta erbjudande.

Design


OnePlus 5 ser ut och känns som en premium-smartphone. Den är gjord av metall, knapparna har en fin känsla, byggkvaliteten är mycket bra och fingeravtryckssensorn är på rätt plats – inbäddad i hemknappen.

Knappplatsen är standard: det finns en volymknapp på vänster sida och en strömbrytare till höger. USB Type-C-porten och 3,5 mm hörlursuttaget är längst ner.

Visa

Om det finns en konstant i OnePlus-universum är det skärmen. Sedan den ursprungliga “flaggskeppsmördaren”, som anlände 2014, hade varje OnePlus-enhet en 5,5-tums skärm med en upplösning på 1 920 gånger 1 080. Tekniken inuti kan ha utvecklats, men de två huvudspecifikationerna har varit desamma.

Det är också sant för OnePlus 5. Och det är inte en dålig sak, för det fungerar bra allt tänkt. Med den plana frontpanelen kan du använda allt utrymme på AMOLED-skärmen, till skillnad från andra smartphones, som har rundade skärmar.

Upplösningen har aldrig heller varit ett problem när det gäller skärpa. För de flesta av oss är 1080p ändå gränsen för de videor som vi tittar på på YouTube eller Facebook. Om du tittar på bilder kommer du att vara helt nöjd med det.

Om det finns en nackdel med det är det vad användare rapporterar som gelébläddring. OnePlus kan säga att det här är helt bra, men det här är det enda flaggskepp som jag har sett som visar denna fråga. Det stör mig inte, men det är något som är värt att påpeka.

När vi går förbi den ser skärmen ut. Det blir mycket ljust, foton och videor ser bra ut, och det finns ett alternativ att justera färgerna också. Men det finns utrymme för förbättringar här. Den nuvarande skörden av flaggskeppsskärmar gör att det verkar lite daterat nu.

Kamera

OnePlus 5 dubbelkamera

OnePlus 5 är den första smarttelefonen som jag någonsin har använt som har en dubbel kamera. Jag förväntade mig inte att gilla den här typen av inställningar så mycket, men efter att ha använt den här känns det som ett måste. Låt mig förklara varför.

Telefonkameran (som har en 20MP Sony IMX 350-sensor) som kompletterar den nu vanliga vidvinkelskytten (som använder en 16MP IMX 398-sensor) gör OnePlus 5 mer mångsidig än andra smartphones. Du kan ta bilder av motiv som är lite längre än vanligt utan att zooma in konstgjort och tappa kvalitet.

Jag tog några foton för Hawkeye Firefly 8S-recensionen med OnePlus 5 och jag älskade det faktum att jag inte behövde komma super nära den för att få en bra närbild. Detsamma gäller för porträtt. Det fungerar så mycket bättre än vidvinkelkameran i den här typen av scenarier.

Vidvinkelkameran är mer än bra, men det är trevligt att kunna växla till tele-kameran när du vill ha ett smalare synfält eller få en fin bokeh-effekt. Det finns också i kameraprogrammet.

Där teleobjektivet inte lyser är i svagt ljus. Standardlinsen är bättre, med en mycket bredare bländare f / 1.7 jämfört med teleobjektivets f / 2.6 bländare.

Det finns också elektronisk bildstabilisering tillgänglig för standardkameran, men inget för tele-kameran. Optisk bildstabilisering är inte en del av funktionsuppsättningen, troligtvis för att OnePlus ville hålla priset rimligt.

När det gäller video fungerar OnePlus 5 bra. Du har 4K vid 30FPS som det maximala alternativet, men också 1080p vid 60FPS och 30FPS om du vill hålla storleken nere. Och kvaliteten är bra.

Något annat som imponerar på fotograferingsupplevelsen på OnePlus 5 är den framåtvända kameran. Eftersom smarttelefonen kan tända skärmen när du tar en selfie i svagt ljus ser selfies faktiskt bra ut nu. Det är en super fin touch. Återigen är detta något som varje smartphone borde ha.

Kameraappen i sig är också ganska bra. Du får tillgång till avancerade funktioner, om du vill, men ur lådan är det rätt inställt. Designen är fin och ren. Det är också enkelt att växla mellan lägen.

Prestanda

OnePlus har utrustat sitt senaste flaggskepp med den mest kraftfulla processorn i Qualcomms sortiment, octa-core Snapdragon 835. Den toppar på 2,45 GHz. Grafiken är en Adreno 540-enhet, det är också toppklass.

Det finns också 6 GB eller 8 GB RAM, beroende på vilken OnePlus 5-modell du får – i det här fallet är det den senare. För lagring använder smarttelefonen ett UFS 2.1-chip.

Vad allt detta betyder är att OnePlus 5 är supersnabb. Det fungerar smidigt överallt och på grund av allt det extra RAM-minnet (jämfört med andra spelare i det här utrymmet) bör det fortsätta att göra det år på vägen.

Ljusanpassningarna i OxygenOS och den lägre skärmupplösningen (jämfört med andra flaggskepp) hjälper saker här, men först och främst är det den toppspecifika hårdvarukombinationen som imponerar mest. För att sätta saker i perspektiv har OnePlus 5 dubbelt så mycket RAM som min bärbara dator!

Batteri-liv

OnePlus 5 har ett 3 300 mAh batteri, vilket är ungefär genomsnittligt (om inte lite i liten storlek) för en Android-smartphone av denna storlek. Jag får vanligtvis mellan fyra till fem timmars skärmtid och runt en väntelägesdag, vilket du kan se på skärmdumparna nedan.

Min användning är inte tung, men jag har ett ganska stort antal appar som synkroniseras i bakgrunden. Det påverkar prestanda. Signalstyrkan är inte heller fantastisk där jag bor, vilket också skadar batteriets livslängd.

OnePlus 5 batterilivslängd

Sammantaget är OnePlus 5 dock pålitlig. Jag kan enkelt komma igenom dagen på en enda laddning. Och när det är dags att ansluta det finns snabb laddning tillgänglig (Dash Charge, som är proprietär för OnePlus, fyller på batteriet vid 5V 4A).

OxygenOS

OxygenOS är ett av de lättaste Android-skinn som finns. Mängden anpassning hålls på ett minimum på OnePlus 5, precis som på tidigare flaggskepp.

Den är baserad på Android 7.1.1 Nougat och, med undantag för några användbara tillägg, är det ganska nära det som vissa kallar “lager” Android. Du kommer dock att märka några skillnader.

Det finns en anpassad startprogram, ingen applådeknapp (men du får applådan när du sveper uppifrån och ner), en lista över alla menyer i Inställningar och en massa andra bitar och knoppar här och där.

OxygenOS OnePlus 5

En del av upplevelsen är att det inte finns någon klassisk stör inte funktionalitet, som sparkar in automatiskt, vilket jag alltid har tyckt konstigt. Men förutom det är det svårt att göra OxygenOS fel.

OnePlus har också gjort ett bra jobb med uppdateringarna. Sedan den introducerade OnePlus 5 släppte den ett stort antal uppdateringar, vilket har förbättrat användarupplevelsen, fixat buggar och lagt till nya funktioner. Android 8.0 Oreo finns också i korten, men det finns inget officiellt släppdatum ännu.

Vad annars?

Här är några andra saker som du borde veta om OnePlus 5.

Den kommer in på 154,2 x 74,1 x 7,25 mm och 153 g. Användbarheten med en hand är bra tack vare de rundade kanterna.

Den har kapacitiva tangenter, men du kan också använda skärmknappar om du föredrar det. Det är något som kan ändras i Inställningar.

Det finns Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac med MIMO, Bluetooth 5.0 och NFC ombord. Den har 4G LTE-stöd.

Skärmen heter Optic AMOLED. Ovanpå finns ett ark Corning Gorilla Glass 5 för skydd, men du får också ett skärmskydd applicerat från fabriken.

Det finns en omgivande visningsfunktion som låter dig se aviseringar under sömnen och ett nattläge som gör skärmen lättare för ögonen.

Kameraappen stöder RAW-inspelning och HDR. Den framåtvända kameran har elektronisk bildstabilisering.

En annan typ av flaggskepp

OnePlus 5 är en avancerad produkt, men det är inte ditt typiska flaggskepp. Jämfört med någon av de traditionella spelarna i detta utrymme är det betydligt billigare. Men det sparar inte på funktioner.

Den dubbla kameran är ganska cool, prestanda är förstklassig och programvaran är väl sorterad. Dess svaghet är skärmen. Men för pengarna kan du förlåta OnePlus för att inte gå med något mer spännande.

Efter att ha använt den som min dagliga förare tror jag att den är den perfekta smarttelefonen för någon som vill ha flaggskeppsupplevelsen men utan att betala flaggskeppspriset. Jag gillar det, jag gillar det mycket.

0 Shares