Opera Mini är inte längre tillgänglig för nedladdning i Windows Store

0 Shares

Opera Mini, den telefon- och surfplattevänliga versionen av den populära webbläsaren Opera, har bara varit ur betastatus sedan 2015 och redan har Windows Store dragit den ur sina hyllor. Det är nu helt otillgängligt för Windows Phone och har helt försvunnit från Opera-webbplatsen. Den här nyheten kommer knappast utan sin del av besvikelse för de många lojala användarna som har haft Minis många kvalitetsfunktioner: övergripande snabb prestanda och snabbuppringningssida, inbyggd annonsblockerare och batterisparläge och Turbo-läge som hjälper till att tända elden under svansen av de frustrerande tröga förbindelserna.

Men medan äldre versioner av Mini fortfarande är älskade bland miljoner användare, kan ingen förneka att de saknar några förmåner – en av de mest kritiserade är deras oförmåga att strömma videor, särskilt på sociala nätverkssajter som Facebook. Den nya Mini fixar detta, men samtidigt behålla många av de funktioner som användare har väntat sig förvänta sig genom åren. Programmet är fortfarande oerhört snyggt och kompakt (136 MB jämfört med Chrome 406 MB), det finns nu 90 språk att välja mellan (medan det fanns bara 50) och dess sidåtergivningskod är kompatibel med nästan allt på webben.

Med Mini kan du också skapa webbappar som tar upp mycket mindre utrymme än inbyggda appar och möjliggör snabba genvägar till dina favoritwebbplatser direkt från hemsidan. Detta är en funktion som många granskare har berömt, eftersom den så fullständigt effektiviserar processen att söka på nätet. Du kan leta efter nyheter, bilder, videor, vad som helst, utan att behöva så mycket som att öppna en webbläsare, och med anpassningsverktyget kan du finjustera dina inmatningar baserat på dina speciella intressen. Dessutom kan du synkronisera Opera-webbläsare över flera enheter så att du inte behöver börja om igen när du byter från mobil till stationär dator.

När anslutningar börjar köras på den långsammare sidan komprimerar webbläsarens Turbo-läge data i en svindlande grad (ibland över 80%, beroende på webbplatsen). Detta läge fungerar dock inte med krypterade webbplatser, som de som används av finansinstitut. Men det här är förmodligen en bra sak, av uppenbara skäl: Du vill inte skära hörn när det gäller att skydda ditt personliga bankkonto. Dessutom, även om Turbo-funktionen kan få Internet att se ut som det filtreras genom två koppar med en sträng mellan dem, är informationen du sparar efter att ha aktiverat den enorm.

Allt detta sagt är Opera Minis mest älskade funktion dess inbyggda VPN-tunnling. Varje kilobyte trafik går genom Operas servrar, vilket säkerställer ett förbättrat skydd och integritet för en slutanvändare. Och detta är en av de tråkiga verkligheterna i den nuvarande situationen: Nu när Windows har dragit Opera från sin butik kommer Windows Phone-användare inte längre att kunna dra nytta av att dessa funktioner är naivt inbäddade i sin webbläsare, för att inte säga något om förlusten av snabba hastigheter och trafikkomprimering erbjuder Mini. Men för de av er som sekretess är prioriterat, kan nedladdning av en av de bästa VPN: erna kompensera för vissa (men inte alla) av denna förlust i anonymitet.

Det är dock vårt hopp att Opera en dag kommer att återvända som en av de bästa tillgängliga mobila webbläsarna. Men när det kan vara så kommer bara tiden att visa.

0 Shares